Відсутність автоматичної перевірки е-декларацій ставить під загрозу безвіз з ЄС

Новини 22 Січня, 2018 134

Ілюстративне фото

Невиконання Києвом зобов’язання щодо створення системи автоматичної перевірки електронних декларацій становить більшу загрозу для безвізового режиму з ЄС, ніж недоліки у законопроекті про антикорупційний суд

“Єврокомісія навряд чи призупинить безвізовий режим лише через затягування зі створенням антикорупційного суду або порушення вимог “Венеціанки” – йдеться у статті “ЄП”.

Зокрема, через те, що створення антикорупційного суду не було вимогою ЄС до України в рамках Плану дій щодо візової лібералізації, а в рамках механізму призупинення моніторинг ведеться саме за включеними до ПДВЛ вимогами.

В той же час у ЄС залишаються підстави призупинити український безвіз за іншими вимогами. Передусім, йдеться про роботу НАЗК щодо перевірки е-декларацій.

“Зобов’язання Києва створити систему автоматичної перевірки декларацій лунає із року в рік, воно прописане у кількох безвізових звітах. По суті, через зрив його виконання ЄС може хоч завтра забирати безвіз у України – але не робить цього, розуміючи, що наслідки будуть надпотужними” – йдеться у статті.

Втім, як зазначається, навіть зрив виконання цієї вимоги не веде до автоматичного і одномоментного скасування безвізу.

“Будь-які рішення про задіяння механізму призупинення безвізу розглядатимуться Єврокомісією, Радою, Європарламентом не на основі одного окремого факту, а з урахуванням усіх факторів та загального політичного контексту”, – пояснив представник адміністрації президента.

Коментарі

Позначки: , ,