«Від українців ніхто не чекав дива створення власної держави», – Микола Посівнич

Новини 31 Жовтня, 2018 163

Створення Західноукраїнської Народної Республіки і державних органів влади відбулося не лише у Львові, а й по всій західній України.

Новостворені органи влади у короткі терміни змогли налагодити всі ділянки суспільного і державного життя: збір податків, організація армії, створення волонтерського руху та Червоного Хреста.

«Нашій державі насправді не 27 років, а щонайменше 100. 1 листопада 1918 о 4-тій годині ранку розпочалось українське повстання у Львові. Українці захопили головні об’єкти в місті: будинок Галицького намісництва, Міську ратушу, Австро-Угорський банк, Головну пошту, залізничні вокзали, усі військові казарми та склади боєприпасів. Захоплення ключових установ міста й роззброєння військових частин відбулося майже без кровопролиття», – наголосив історик Микола Посівнич.

Українські активісти встановили владу у 49 політичних повітах Східної Галичини. Формування національної системи місцевої влади відбувалося на основі існуючих при австрійському режимі виконавчих органів.

«Традиції ЗУНР проявлялись протягом всього ХХ століття. Тому, коли у 1989 році відбулася відбудова української державності, то першим етапом стало відновлення могил Січових Стрільців та вояків УГА, як відтворення пам’яті про події сторічної давнини. Феномен Західноукраїнської Народної Республіки є неоціненим в нашій історії, тому ми мусимо вивчати події тих років та активно їх пропагувати, як це роблять у сусідних країнах, які саме в цей час створили свої сучасні держави», – зазначив Микола Посівнич.

Зазначимо, завтра, 1 листопада, відбудеться масштабне відзначення сторіччя створення ЗУНР, в межах якого відбудеться відкриття пам’ятника, вшанування вояків УГА на Личакові та Старому Знесінні, а також студентська хода до Янівського кладовища.

Коментарі

Позначки: , , , ,