Ветерани мають отримувати весь обсяг наданих державою пільг, – Ірина Фріз

Новини 09 Жовтня, 2019 139

Депутат фракції політичної партії «Європейська Солідарність» Ірина Фріз подала в парламент проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо відновлення пільг у зв’язку з рішенням Конституційного Суду України № 12-р/2018 від 18 грудня 2018 року та уточнення окремих положень». Про це повідомляє прес-служба партії.

За її словами, метою законопроекту є забезпечення виконання Рішення Конституційного суду № 12-р/2018 щодо соціальної підтримки учасників війни, членів сімей загиблих, осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною та відновлення їх права на безкоштовний проїзд та отримання пільг без врахування їх доходу.

Законопроектом вносяться зміни до закону про статус ветеранів війни та пропонується надати учасникам війни, членам сімей загиблих, особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною право на безплатний проїзд автобусами міських маршрутів (крім таксі) і міським електричним транспортом, а також залізничним, морським та річним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських і міжміських маршрутів, у тому числі внутрірайонних, внутрі- та міжобласних незалежно від відстані та місця проживання за наявності посвідчення встановленого зразка, а в разі запровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду – також електронного квитка, який видається на безоплатній основі.

Також пропонується надати право на безплатний проїзд один раз на два роки (туди і назад) залізничним, морським, річковим (крім приміського сполучення), повітряним транспортом незалежно від наявності залізничного сполучення або проїзд один раз на рік (туди і назад) вказаними видами транспорту з 50-процентною знижкою (для учасників війни та членів сімей загиблих).

Законопроектом передбачається надати право на безплатний проїзд один раз на рік (туди і назад) залізничним транспортом у двомісному купе спальних вагонів швидких і пасажирських поїздів, морським та річковим транспортом у каютах 1 класу (на місцях першої категорії) експресних і пасажирських ліній, повітряним транспортом (для осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною).

Ірина Фріз зазначила, що право на пільговий проїзд було скасовано для учасників війни, членів сімей загиблих та осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною Законом України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» № 76-VIII від 28.12.2014. Водночас, додала вона, Конституційний суд визнав відповідні положення цього закону неконституційними

Депутат також зареєструвала проект закону про внесення зміни до додатку № 3 до Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» щодо зміни назви бюджетної програми фінансової підтримки громадських об’єднань ветеранів.

Законопроектом передбачається приведення у відповідність назви бюджетної програми КПКВК 2505030 «Фінансова підтримка громадських об’єднань ветеранів, які мають статус всеукраїнських, заходи з відвідування військових поховань і військових пам’ятників та з відзначення святкових, пам’ятних та історичних дат» до вимог підпункту “в” пункту 9 частини першої статті 87 Бюджетного кодексу України.

Зокрема, пропонується внести зміни до бюджетної програми КПКВК 2505030 “Фінансова підтримка громадських об’єднань ветеранів, які мають статус всеукраїнських, заходи з відвідування військових поховань і військових пам’ятників та з відзначення святкових, пам’ятних та історичних дат» додатку №3 до Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік», замінивши слова «які мають статус всеукраїнських» словами «на виконання загальнодержавних програм (проектів, заходів)».

За словами Ірини Фріз, прийняття законопроекту забезпечить надання громадським об’єднанням ветеранів фінансової підтримки з Державного бюджету України незалежно від статусу громадського об’єднання, проте виключно на виконання програм, проектів та заходів, що матимуть загальнодержавне значення. «Це сприятиме ефективному партнерству між громадськими об’єднаннями ветеранів та державою, а також втіленню міжнародного досвіду, який передбачає рівність можливостей для всіх учасників такого процесу», – додала вона.

Коментарі

Позначки: , ,