В Україні сьогодні відключають аналогове телебачення

Новини 31 Серпня, 2018 271

Фото ілюстративне. Джерело: ICTV

Водночас, аналогове телемовлення діятиме до 31 грудня на територіях, що межують з Росією

Сьогодні, 31 серпня, в Україні вимкнуть аналогове телевізійне мовлення, замість нього працюватиме цифрове.

Про це повідомляє Національна рада з питань телебачення та радіомовлення.

«Кабінет Міністрів постановою  від 13 червня 2018 року № 509 вніс зміни до Плану використання радіочастотного ресурсу України стосовно термінів використання аналогової технології телевізійного мовлення. Відтак 31 серпня 2018 року аналогове телевізійне мовлення припиняється на всій території країни. Місяць тому, 31 липня, відбулося вимкнення аналогового радіосигналу в Києві й Кіровоградській області», – зазначається у повідомленні.

Водночас, аналогове телемовлення діятиме до 31 грудня 2018 року на територіях, що межують з Росією, а також для Національної громадської телерадіокомпанії України (НГТУ) і місцевих телекомпаній, які не мають цифрових ліцензій. Відповідне рішення було ухвалено на засіданні уряду в середу, 29 серпня.

Вимкнення аналогового сигналу зачепить тих українців, які дивляться телевізор через ефірну антену. Тим, у кого кабельне, супутникове або інтернет-телебачення, турбуватися нема про що – всі канали працюватимуть, як і раніше. Решті для перегляду телеканалів доведеться підключитися до безкоштовного цифрового ефірного телебачення Т2, яке дозволяє дивитися близько 30 українських каналів. Практично в кожен новий телевізор вже вмонтований DVB-T2. У такому випадку залишиться тільки його підключити до антени і налаштувати. Для телевізора старої моделі необхідно буде купити тюнер Т2 і приєднати його до свого екрану.

В Україні є близько 5 млн домогосподарств, які користуються аналоговим ефірним ТБ – 37,5% від загальної кількості. За даними експертів, більшість з цих телеглядачів мають доступ до інших способів отримання сигналу, але найбільш вразливими є жителі сільських територій.

 

Коментарі

Позначки: ,