В Україні розробили нову церемонію похорону військовослужбовців: труну мають везти на лафеті гармати

Новини 31 Жовтня, 2019 657

Фото: УНІАН

Відбулася репетиція церемонії поховання загиблого бійця

Днями у Києві відбулася репетиція церемонії поховання загиблого бійця. Із початком російсько-української війни цей процес був сумішшю радянського статуту та місцевих релігійних традицій. Досі загиблих ховали за радянськими традиціями. Тепер в офіційній церемонії будуть задіяні священнослужителі різних конфесій та релігій. Нову церемонію запровадять до кінця цього року. Додамо, що рідні можуть відмовитися від офіційного ритуалу.

Про це пише «Четверта студія» з посиланням на РІСУ.

“Ми вивчили статути Армії УНР, традиції вшанування полеглих козаків і старшин, проаналізували ритуали армій США, Ізраїлю, Польщі, Туреччини й Бельгії. І розробили концепцію українського військового поховального ритуалу”, — розповідає Павло Подобєд, начальник відділу обліку і збереження місць пам’яті Українського інституту національної пам’яті.

За його словами, церемонія поділена на частини — військову та релігійну. У ній задіяні прапороносна група, салютна група, чатові, сурмач, барабанщик, керує всім офіцер-розпорядник.

У церкві чи іншому місці відбувається громадська панахида, служба Божа. Потім віко закривають, труну обгортають державним прапором і виносять до катафалка під музику сурми і барабанний дріб. Тут і на цвинтарі попереду труни несуть прапор, хрест, портрет загиблого. На кладовищі прапор розгортають над труною.

У цей момент лунає перший із трьох салютних залпів. Водночас сурмач виконує мелодію “Шана”. Державний прапор офіцер-розпорядник скла­дає і передає родичам на зберігання. Потім відбувається релігійна частина церемонії.

У місцевих військових гарнізонах створять ритуальні групи. Буде залучено органи місцевого самоврядування та національної поліції.

За новим ритуалом хоронитимуть  військовослужбовців, які загинули під час бойових дій в АТО-ООС, ветеранів цієї війни, які демобілізувалися і померли вже після цього, борців за незалежність України із лав УПА, ОУН, Карпатської Січі, військовослужбовців, що брали участь у миротворчих операціях.

Передбачено і повний військовий поховальний ритуал, який застосовуватимуть під час поховання Героя України та повного кавалера ордена Богдана Хмельницького тощо. Він більш урочистий: труну з полеглим мають везти на лафеті гармати (замість катафалка), поховання супроводжуватиме військовий оркестр, а в салютній команді й почесній варті буде більше стрільців.

 

Коментарі

Позначки: ,