В Україні набув чинності закон про обмеження для неплатників аліментів

Новини 06 Лютого, 2018 45

Ілюстративне фото

Сьогодні, 6 лютого, набув чинності закон щодо вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів, який передбачає санкції проти тих, хто не сплатив аліменти

Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів” передбачає, що для злісних боржників будуть вводитися обмеження, які діятимуть до повного погашення боргу неплатником перед своєю дитиною, повідомляє Укрінформ.

Як розповів напередодні міністр юстиції України Павло Петренко під час прес-конференції в Укрінформі, серед обмежень, які будуть застосовуватися з 6 лютого щодо злісних неплатників, спрощена процедура заборони виїзду за кордон для тих з батьків, які понад 6 місяців сукупно не сплачують аліменти своїй дитині.

Друга новація –  обмеження у праві користування транспортними засобами для батьків, які ухиляються від сплати аліментів понад 6 місяців, у праві полювання, використання зброї.

«Починає працювати автоматизований обмін інформацією між Міністерством юстиції і Міністерством внутрішніх справ, за яким боржники, які понад 6 місяців сукупно не сплачують аліменти, будуть позбавлятися права керувати транспортним засобом, права носіння зброї, полювання на період, поки вони не погасять заборгованість перед дитиною», –  розповів Петренко.

Окрім того, зазначив міністр, з набранням чинності закону, державний виконавець отримує право складати протокол і направляти його до суду для застосування до боржника адмінвідповідальності у вигляді суспільно-корисних робіт.

Серед новацій є норма, за якою той з батьків, хто ухиляється від сплати аліментів, втрачає на цей період право на згоду іншого з батьків на виїзд дитини на короткий термін за кордон на навчання, лікування чи відпочинок.

Коментарі