Фракція «Європейська Солідарність» зазначає, що народні депутати побачили проект державного бюджету на 2020 рік, коли він був опублікований, його ніхто не презентував у Верховній Раді України.

Про це в коментарі журналістам сказала депутат фракції політичної партії «Європейська Солідарність» Вікторія Сюмар.

«Наша фракція заявила про те, що варто було б прийти прем’єру і пояснити якісь позиції. Тому що, як на мене, це такий «іграшковий бюджет» станом на зараз, коли взяли різні показники, переважно скопіювали з минулого року, додали якісь «хотелки» різних людей і презентували це як бюджет. Вони насправді не приховують, що буде інший проект, який буде внесений. Є дуже багато зауважень, чому там зростання не таке, як було раніше обіцяно, чому є дефіцит, чому не зростає мінімальний прожитковий мінімум, мінімальна заробітна плата, чому немає росту пенсій», – сказала Сюмар.

Вона зазначила, що в проекті бюджету є багато «специфічних нюансів», особливо в питаннях оборонного сектору.

«Є дуже багато специфічних нюансів, наприклад, навіщо 27 млрд  грн на РНБО. РНБО – це є орган, який складається з президента, прем’єра і представників силових структур, які колегіально ухвалюють рішення,  і є апарат РНБО, який просто готує ці рішення і на нього певна сума закладається. Що ще має робити колективний орган, що йому потрібно було виділити 27 млрд? У мене питання, ви хочете з нього зробити другий Оборонпром? Це дуже дивно, для цього треба змінювати цілу низку законів, щоб це якось могло працювати. Тоді треба змінювати статус самого РНБО. Є багато таких неузгодженостей, які я називаю «хотелками» людей, які не зовсім знайомі як з бюджетним процесом, так і з системою права загалом»,- зауважила Сюмар.

Вона також піддала критиці виділення майже 1 млрд грн  на  клінічну лікарню «Феофанія».

«Ми знаємо, що суттєво мають зрости видатки на Офіс президента. Нічого не відбувається з такими дивними для мене особисто установами як «Феофанія», я за п’ять років там жодного разу не була. Майже мільярд гривень на таку структуру. Поясніть мені, для чого?

В мене таке відчуття, що це просто структура заради структури. Нам не потрібні структури «щоб було». Якщо ми взяли курс на те, що  бути ближче до народу, то давайте продавати автопарк ВРУ, яким також незрозуміло  хто користується. Депутати такі бідні, що не можуть собі автівок дозволити ? Вибачайте, але мати спеціалізовану лікарню для топ-чиновників, це абсурд, такого реально немає ніде в світі»,- наголосила Сюмар.

«Тобто, є речі, які можна було б позакривати і сказати людям чесно, що ми це оптимізували, а то є такий популізм, що, мовляв, ми депутатів  будемо карати і «вдоль і впоперек», а от речі, які коштують грошей, ми ліквідовувати не будемо. Я думаю, що треба в першу чергу розбиратися саме з цим. Я вважаю, що в країні є куди спрямувати мільярд гривень, окрім як на «Феофанію», – підсумувала вона.