Українська делегація на чолі з Клімкіним вшанувала пам’ять жертв трагедії села Павлокома

Новини 03 Березня, 2018 227

Сьогодні, 3 березня, у селі Павлокома на Ряшівщині, Польща, відбулися скорботні заходи із вшанування пам’яті 366 українців, загиблих 3 березня 1945 року. 

У заходах взяли участь Міністр закордонних справ Павло Клімкін, голова Львівської ОДА Олег Синютка,  голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин, голова Тернопільської ОДА Степан Барна, представник суспільно-культурних товариств “Надсяння”, “Лемківщина”, “Любачівщина”, члени громадських організацій, численна делегація з районів Львівщини,  Івано-Франківщини, Тернопільщини, священослужителі, а також представники молодіжних громадських організацій, повідомляє прес-служба ЛОДА.

Урочистості у селі Павлокома Фото Галини Терещук

Урочистості у селі Павлокома
Фото Галини Терещук

Участь у скорботних заходах взяли понад тисячу осіб.  Розпочали вшанування загиблих із виконання Державного Гімну України.

Урочистості у селі Павлокома Фото Галини Терещук

Урочистості у селі Павлокома
Фото Галини Терещук

“Стоїмо тут разом, душа до душі, любимо Бога, Україну і дану Богом землю і згадуємо кожного, хто загинув у Павлокомі. Сьогодні ми сильні, як ніколи, пишаємося нашою історією, нашими героям, нічого не забуваємо, але ідемо вперед. У цьому нам допомагають ті жертви, які полягли задля нашої свободи. Те, що ми робимо зараз – це приклад для усіх, але також приклад  – наша українсько-польська дружба. Ми єдині, як ніколи, цінуймо нашу історію, шануймо кожного українця, що загинув, якщо не будемо пам’ятати, то зрадимо їх усіх, себе. Кожен з тих 366 українців був і є частинкою України”, – наголосив під час вшанування глава МЗС Павло Клімкін.

У межах заходів до меморіалу 366-ти жертвам села Павлокома поклали квіти та запалили лампадки, а також провели чин панахиди за загиблими.  Опісля,твідбулося скорботне віче.

“Ми сьогодні тут, бо тут була велика трагедія українців, яка зачепила не лише мешканців Павлокоми, а багатьох з різних сіл та містечок, бо були українцями, молились українською і просили у Бога щастя, помилування по-українськи.  Ми тут щоб продемонструвати усьому світу, що ми добре пам’ятаємо нашу історію, навчені історією і маємо з неї робити висновки. Тільки тоді, коли ми будемо єдині, сильні, нас будуть поважати і рахуватись з нами.

Я хочу в особі Міністра подякувати Президенту та Уряду, який сказав, що ніколи і ніхто не буде говорити, коли і яких  вшановувати героїв. Ми знаємо, хто такі наші герої, шануємо і поважаємо їх. Ми маємо бути прикладом взаєморозуміння. Тільки ворог хоче, щоб поляки і українці сварились між собою, щоб поміж нами було непорозуміння. Але ми розуміємо, що поляки і українці  повинні йти  плече до плеча вперед, у спільне європейське майбутнє і найбільший друг для поляка є українець, який боронить на Сході не тільки нашу землю, але й усю державу від агресора. Я думаю, що кожен українець розуміє, що найбільшим другом у Європі є поляк, який розуміє українця, який  захищає і розуміє, що тільки спільні україно-польські інтереси дадуть нам велике майбутнє”, – зазначив голова Львівської облдержадміністрації Олег Синютка.

Довідково:

2-3 березня 1945 року відділ польської Армії крайової під керівництвом поручника Юзефа Бісса (псевдо-„Вацлав“) разом з групами навколишніх польських сіл напали на село Павловому. Підрозділи польської Армії крайової розстріляли 366 українців разом із парохом о. Володимиром Лемцьом. Не вбивали хлопчиків до 5 років і дівчат до 7 років. Врятувались лише 36 українців.

Людей зганяли до місцевої церкви (від неї тепер залишилася лише дзвіниця), яка послужила збірним пунктом призначених на знищення. Із церкви чоловіків, жінок і дітей виводили до трьох викопаних ям і там розстрілювали. Загинув і місцевий парох о. Володимир Лемцьо, а храм знищили. Три великі ями, наповнені тілами вбитих, стали їхніми спільними могилами. Місцеві римо-католики 1965 р. зруйнували павлокомську церкву до останньої цеглини.

За злочин у с. Павлокомі польського поручника Юзефа Бісса, якого вважають одним з організаторів нападу, комуністична польська влада засудила до 3 років ув’язнення.

Починаючи з 1995 року, щорічно у травні на павлокомському цвинтарі відбуваються релігійні панахиди і громадянські віча за участю українців Перемищини, делегацій товариства «Надсяння» зі Львова, колишніх павлокомців, їхніх дітей та онуків.

Проблема щодо спорудження пам’ятника на місці поховання 366 українців, трагічно загиблих 3 березня 1945 року в селі Павлокома чекала свого вирішення досить довгий час. Польська сторона, в особі Ради охорони пам’яті боротьби та мучеництва Республіка Польща та місцевої влади Підкарпатського воєводства всіляко затягувала вирішення даного питання.

13 травня 2006 року у присутності президентів України Віктора Ющенка і Польщі Леха Качинського відбулося урочисте відкриття на греко-католицькому цвинтарі в центрі Павлокоми меморіалу 366 українцям, колишнім мешканцям цього українського села.

Коментарі

Позначки: , , , , ,