Україна стає сучасною, модерною, інноваційною європейською державою, – Омелян

Новини 02 Листопада, 2018 58
Україна стає сучасною, модерною, інноваційною європейською державою, − Володимир Омелян

Україна стає сучасною, модерною, інноваційною європейською державою, − Володимир Омелян

Україна поступово стає сучасною, модерною, інноваційною європейською державою з розвинутою інфраструктурою. Про це заявив Міністр інфраструктури України Володимир Омелян під час виступу на XVIII Міжнародному економічному форумі «Львівщина – хаб можливостей» сьогодні, 2 листопада 2018 року у м. Львів. У Форумі взяли участь представники дипломатичних і бізнес-делегацій з понад 100 країн світу.

«Завдяки комплексному підходу до формування та реалізації державної політики у сфері транспортної інфраструктури, Україна поступово стає сучасною, модерною, інноваційною європейською державою з розвинутою інфраструктурою. Наша ідеологія – все починається з доріг, всі дороги повинні вести в Україну і в Україні мають бути якісні автошляхи. Тому ми створили Дорожній Фонд, забезпечили надійне фінансування ремонту та будівництва українських доріг. Завдяки цьому вперше за десятки років компанії вірять Уряду України, будують автошляхи за гроші платників податків. За останні три роки збудовано 7 тисяч кілометрів доріг – абсолютний рекорд у новітній історії Української держави», − наголосив Міністр інфраструктури України.

Очільник Міністерства наголосив, що реалізація заходів та конкретних інфраструктурних проектів дозволить створити сучасну, ефективну та динамічно реагуючу на сучасні тенденції транспортну систему України. І вже є перші конкретні та відчутні результати з вражаючими цифрами та фактами. «Укрзалізниця вперше за всю історію цього року перевезла більше пасажирів у напрямку країн ЄС, аніж у східних напрямках до Росії. 30% ринку авіаперевезень – лоу-кости. Україна серед топ-5 країн світу за динамікою росту ринку електрокарів. Ми маємо вперше ситуацію, коли Укрпошта стає двигуном і лідером ринку, її бояться і з нею починають конкурувати. Та ми не повинні зупинятися на досягнутому, а маємо якомога швидше масштабувати успішні інфраструктурні проекти та практики по всій країні. Відбувалася переорієнтація ринків і транспортних перевезень у бік Європейського Союзу. І Львівщина в цьому контексті є одним із ключових регіонів», − підкреслив Володимир Омелян.

«Новий транспортний коридор GО-Highway, який ми зараз будуємо, поєднає Балтику і Чорне море, Україну з ЄС, − проходить через Львів. Весь вантажопотік, який ми будемо контролювати в наших портах, буде проходити через це місто та область. І наскільки успішно будуть розбудовані логістичні хаби, залізничні, автомобільні на Львівщині, настільки успішною буде Україна як транзитна держава», − заявив Міністр інфраструктури України.

В цьому контексті особливо важливим є забезпечення ефективної роботи та сталого розвитку транспортних систем західних регіонів України. Очільник Міністерства повідомив, що роль Львівського транспортного хабу продовжить зростати. Так, зокрема, латвійська авіакомпанія Air Baltic Corporation AS (airBaltic) відкриває рейс зі Львову до Риги, з 2 квітня 2019 року виконуватиме 4 рейси на тиждень. Потрібно зробити все можливе, щоб забезпечити безперешкодні транспортні комунікації – авіаційні, автомобільні, залізничні.

«Критично важливим є питання розвитку залізничного сполучення. Вимушений констатувати, що Укрзалізниця, мабуть, ніколи не була в такому поганому стані, як сьогодні», − зауважив Міністр інфраструктури.

Вітаючи залізничників з професійним святом, дякуючи їм за сумлінну працю та відданість професії, Володимир Омелян наголосив: «Я вірю, що професійне керівництво, створена незалежна наглядова рада, а також невтручання політиків у діяльність Укрзалізниці дозволить вивести компанію у лідери. Це дозволить забезпечити сталий розвиток компанії та добробут залізничників і їхніх сімей, а також розвиток національної економіки та посилення України як міжнародного партнера і країни-транзитера».

Міністр підкреслив, що в умовах подальшої культурної та економічної евроінтеграції, переорієнтації пасажирських та вантажних потоків, збільшення товарообігу між Україною та країнами ЄС надважливим є забезпечення пришвидшеного розвитку транспортного сполучення України з ЄС у цілому та Львівського регіону зокрема.

Тому проектом Плану заходів з реалізації Національної транспортної стратегії України на період до 2030 передбачено реалізація проектів із відновлення європейської колії 1435 мм українського сегменту Пан’європейських залізничних сполучень від польського до румунського кордону через Львів – Івано-Франківськ – Чернівці, для поєднання основних TEN-T коридорів ЄС в обхід Карпат, будівництво суміщеної колії 1435 мм та 1520 мм: «Євроколія «Сухий порт» (Мостиська – Родатичі) та будівництво суміщеної колії 1435 мм та 1520 мм «Євроколія Львів-Рава-Руська – Варшава».

Коментарі

Позначки: ,