«Європейська Солідарність» звернулася до представників членів Північноатлантичного Альянсу з наполяганням про продовження ефективної і системної співпраці з Україною.

На цьому наголосила народний депутат, співголова фракції «Європейська Солідарність» Ірина Геращенко під час зустрічі з Генсеком НАТО Столтенбергу, пише Четверта студія.

У своєму виступі народний депутат подякувала Генсеку НАТО Столтенбергу, який заявив про високий рівень взаємин між Україною і Альянсом, досягнутий в останні роки.

«Це – робота і нашої команди Петра Порошенка. Це співробітництво взаємовигідне, адже Україна, наші ЗСУ захищають на Сході не лише безпеку нашої країни, а й європейського континенту в цілому», – зазначила політик.

Ірина Геращенко також підкреслила, що НАТО ще не в повній мірі оцінило роль української армії, її подвиг і жертовність в  захисті миру, безпеки, цивілізованого світу.

«Ми цінуємо підтримку Альянсом нашої територіальної цілісності і суверенітету, й не вважаємо, що повинні як «бідні родичі» вимолювати ПДЧ. Очікуємо надання ПДЧ, яке Україна заслужила, провівши серйозні реформи в багатьох сферах», – акцентувала політик.

Геращенко під час свого виступу закликала посилити співпрацю в сфері боротьби з гібридними загрозами, кіберзлочинністю, посилити допомогу НАТО в проблемі розмінування, лікування і навчання наших військових, гендерної рівності. А українську владу більш активно говорити про ПДЧ із нашими партерами.

Окрім цього, політик звернулася до представників країн-членів Альянсу із закликом – не блокувати наші взаємини і співпрацю.

«Це нечесно, несправедливо, неправильно, коли певні країни, через певні непорозуміння блокують проведення саміту Україна-НАТО, спільні резолюції і ПДЧ. Якщо є дискусійні питання – давайте обговорювати їх в двосторонньому форматі, шукати компроміс. Але не блокувати наші ініціативи й інтеграцію в Альянс», – наголосила народний депутат.

Також Ірина Геращенко зауважила, що її здивувало, що представники влади цей аспект не піднімали під час зустрічі.

«Мене бентежить відверто квола зовнішня політика Верховної Ради цього скликання. Посмішки політес, обмін люб’язностями – це все добре, але український національний інтерес треба вигризати. Жорстко», – додала вона.