Україна не допустить окупації Росією Азовського моря і Керченської протоки – Порошенко

Новини 12 Лютого, 2019 151

Фото: president.gov.ua

Президент України Петро Порошенко заявив, що Україна не допустить окупації Росією Азовського моря і Керченської протоки.

Як передає УНІАН, про це Порошенко заявив під час наради з питань розвитку морегосподарського комплексу в Ізмаїлі Одеської області.

«Хтось вважав, що ми втратили цю галузь (мореплавства – ред.). Я наголошую – ми не допустимо окупації Азовського моря, ми не допустимо окупації Керченської протоки. Ми забезпечимо виконання двосторонніх угод і міжнародних конвенцій про свободу мореплавання, в тому числі, в Чорному та Азовському морях», – наголосив він.

Порошенко заявив про необхідність забезпечення гарантій безпеки і захисту національних інтересів України. «А що може дати такі гарантії? В тому числі, і для морської держави Україна, в тому числі, вступ до НАТО, коли система міжнародної безпеки забезпечить захист національних інтересів України», – додав глава держави.

Довідка. Вранці 25 листопада 2018 року Росія заблокувала прохід до Керченської протоки буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформацію щодо можливості проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців. Троє з них дістали поранення. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Всі полонені були заарештовані так званим «судом» у Криму, після чого їх відправили в московські СІЗО «Лефортово» і «Матроська тиша». Лефортовський райсуд Москви продовжив арешт захопленим українським військовим до кінця квітня.

 

Коментарі

Позначки: ,