Угорщина вимагає від України юридичних гарантій щодо закону про освіту

Новини 25 Січня, 2018 119

Петер Сіярто

Угорщина очікує від України юридичних гарантій того, що застосування нового закону про освіту почнеться після досягнення домовленості з угорською національною меншиною Закарпаття

“Україна не повинна вводити в дію закон про освіту, доки вона попередньо не узгодила його з представниками угорської нацменшини. Обіцянок недостатньо, нам потрібні юридичні гарантії”, – заявив глава МЗС Угорщини Петер Сійярто під час чергової зустрічі щодо освітнього закону, йдеться в повідомленні на сайті угорського уряду.

За словами Сійярто, це питання не є лише справою України та Угорщини, бо, ухваливши освітній закон,  “Київ порушив найважливіші основні міжнародні стандарти захисту меншин”.

Міністр зазначив, що позиція Угорщини “повністю збігається з очікуваннями Європейського Союзу та Ради Європи”, і Угорщина хотіла б знайти рішення, сприятливе для закарпатської угорської громади.

За словами Сійярто, міністр закордонних справ України Павло Клімкін пообіцяв почати відповідні консультації, але в той же час угорський уряд вимагає юридичних гарантій.

“За відсутності правових гарантій Угорщина зберігає своє рішення блокувати всі існуючі міжнародні ініціативи України в рамках Європейського Союзу і НАТО”, – сказав дипломат.

Раніше глава МЗС Угорщини Петер Сійярто пообіцяв продовжити блокування засідання Комісії Україна-НАТО на рівні міністрів оборони.

11 грудня 2017 року Венеціанська комісія опублікувала рішення щодо мовних положень закону України “Про освіту”.

Документ містить низку рекомендації для України, але водночас – вважає, що права угорськомовної меншини та інших меншин країн-членів ЄС можуть бути дотримані без внесення змін до сьомої статті закону, тобто тієї, якою встановлюється мова навчання.

Однак глава МЗС Угорщини Петер Сійярто заявив, що рішення Венеціанської комісії є “абсолютно однозначним”, і викладені в ньому пропозиції не можуть тлумачитися двозначно.

За словами Сійярто, з документа “Венеціанки” зрозуміло, що “правильне рішення” – це внесення змін у суперечливу 7 статтю закону “Про освіту.”

Коментарі

Позначки: , , ,