У Винниках через людську байдужість на зупинках громадського транспорту мало не замерзли двоє чоловіків

Новини 29 Січня, 2019 396

Фото: "Винниківський вісник"

У місті Винники  городяни врятували життя двох чоловіків, які могли загинути від переохолодження.

Про це – у публікації «Винниківського вісника»

«Чоловіче, виходь, я їду в парк. Туди тебе не повезу», – водій маршрутки намагається розбудити п’яного чоловіка, який спить у салоні й не реагує. Він гарно вбраний, чистий, черевики недешеві шкіряні…

Сьома година вечора. Святковий день. У маршрутці людей небагато. Якийсь із пасажирів відразу вносить «конструктивну»  пропозицію: «А давайте його винесемо й покладемо на лавочку». І разом із водієм хапають бідолаху, який продовжує міцно спати. Двом їм таке завдання виявилося не під силу, й на підмогу приходить ще один чоловік. Утрьох вони виносять п’яного і кладуть його на лавочку на зупинці біля «Матвола» – прямо на лід і сніг, які там назбиралися.

На репліку: «Та на вулиці мороз, чоловік замерзне!», пасажири регочуть: «Нічого йому не буде. Полежить на холоді та й прокинеться. А куди його? Витверезників нема. Поліція такими займатися не хоче, швидка також».

Маршрутка рушає…  Усім байдуже…

Повідомлення про людей, які померли чи втратили здоров’я через переохолодження не така вже й рідкість.

На щастя, в цієї історії позитивне завершення – знайшовся небайдужий і викликав карету швидкої допомоги. Людське життя врятували.

За кілька днів до цієї історії був ще один випадок, про який повідомили редакцію.

Рятували чоловіка, який примостився на зупинці навпроти тютюнової фабрики.

«На зупинці було багато людей, але ніхто не звертав увагу на чоловіка, який нерухомо сидів, – розповідає очевидиця. – На вигляд йому орієнтовно за тридцять, видно, що він не хронічний алкоголік. Мабуть, не розрахував своїх сил або випив щось неякісне.   Я попробувала  руку – вона була як лід. Напевно, ще трохи і чоловік міг би замерзнути. Наробила шуму, просила допомоги чоловіків, щоб віднесли його в поліклініку, де можна зігрітися. І тут вже всі на зупинці зацікавилися, що відбувається. Один із чоловіків, глянувши на п’яного, сказав, що знає його – він не з Винник, а зі села поблизу. Знайшли телефон дружини і зателефонували їй. Жінка приїхала й забрала його додому. У цій ситуації вражає людська байдужість. Таке враження, що люди озвіріли. Але ж ніхто не застрахований від лиха. Його передбачити неможливо».

Головними героями цих двох випадків були п’яні чоловіки. І зазвичай говорять: «Сам винен. Не треба було стільки пити». Але інколи неможливо визначити, чи людина п’яна, чи їй погано.

Що мають робити інші люди, коли стикаються з такими випадками? Куди звертатися? Витверезники закрили в 1999 році.

Очевидні відповіді – поліція і швидка допомога. Можна також зателефонувати на гарячу лінію міста «15-80», що працює цілодобово.

Коментарі

Позначки: , ,