У Сколівському районі можна скупатися у цілющій мінеральній воді колишнього курорту «Шматерівка»

Новини 25 Липня, 2018 13 190

Фото: Lidiya Dudiv/ Facebook

У Сколівському районі Львівщини просто неба можна скупатися у цілющій мінеральній воді колись відомого санаторію-курорту «Шматерівка».

Як повідомляє «Бойківська думка», лікувальні мінеральні води невідомого курорту «Шматерівка» знайов ПрофіКемп на Сколівщині.

Як зазначає видання, по дорозі до Славська, перед Тухлею, по правій стороні велика галявина, але мало хто, навіть з місцевих, знає, що знаходиться за нею. Ще в XIX ст. прибув у ці краї Йовжі Шматер. Сподобалися йому не лише чисті води Опору, цілюще повітря та гори, а й місцева красуня, з якою він пов’язав свою долю.   Шматер побудував в с.Гребенові, що на Сколівщині, великий пансіонат, де можна було приймати лікувальні процедури.

«Коли у 1906 році було взято на аналіз в лабораторію Спілки австрійських лікарів-аптекарів у Відні місцеву мінеральну воду з природного джерела, – то визнано її високу цінність. Повторно води Зелем’янки (урочища с.Гребенів, де і був зведений курорт) вивчалися у 1926 році доцентом кафедри лікарської хімії Львівського університету Генріхом Рубенбауером і лікувальний заклад реконструювали. Лікували кістково-м’язеві та нервові недуги. Після Першої світової війни санаторій перетворили на реабілітаційний шпиталь для поранених. Під час Великої Вітчизняної війни курорт було знищено авіабомбардуванням, а залишки мармурових ванн, в яких купалося галицьке панство та закордонні аристократи в мінеральній воді “Шматерівки” часів Австро-Угорщини, розікрали мародери», – йдеться у дописі.

За інформацією «Бойківської думки», «зараз тут все досить облагороджено і навіть є відвідувачі-туристи та місцеві, котрі купаються в цілющій мінеральній воді».

Фото: Lidiya Dudiv/ Facebook

Довідка. Радонові джерела в селі Гребенів.  Більша частина села Гребенів розташована на правому березі ріки Опір, де впадають в нього три великі потоки – Зелем’янський, Джершенський та Гребенівський. На території села є мінеральні джерела. Найбільше з них розташоване в урочищі Шматерівка. Колись тут був бальнеологічний курорт.

«Головною атракцією присілка Зелем’янка є Заклад оздоровчо-купальний, розташований на усті потоку Зелем’янка до Опору, віддавна знаний також, як Шматерівка. Експлуатує він розташоване там потужне мінеральне джерело, вода якого містить йод, бром, залізо та радон» – повідомляється в одному із архівних документів.

Гребенівські карпатські лікувальні води були відомі на всю Західну Європу. Прекрасні котеджі та вілли приймали на лікування сотні відпочиваючих, які звідусіль приїжджали в українські Карпати.

В 1906 році мінеральну воду було проаналізовано в лабораторії Спілки aвстрійських лікарів-аптекарів у Відні і визнано її високу лікувальну цінність. Повторно в 1926 році у Львівському університеті це було підтверджено доцентом Генріхом Рубенбауером. На Зелем’янці лікували кістково-м’язові та нервові недуги.

Патріарх Української греко-католицької Церкви Митрополит Шептицький освятив збудований у 1927-1928 рр. храм Благовіщення Пресвятої Богородиці в Гребенові. Великого Митрополита зустрічала уся бойківська громада Гребенова та околиць. Митрополит та інші духовні особи неодноразово відвідували санаторій-віллу “Зелемінь” з метою лікування та проведення духовних реколекцій.

 

Коментарі

Позначки: ,