У Сколе відкрили історико-краєзнавчий музей «Сколівщина»

Новини 15 Жовтня, 2018 979

Фото: Сколівська РДА

У музеї також діє «повстанська криївка»

У свято Покрови, відзначення Дня козацтва, створення УПА та Дня Захисника України, в місті Сколе на Львівщині урочисто відкрито історико-краєзнавчий музей  «Сколівщина».

Про це повідомили у Сколівській РДА.

Як зазначається у повідомленні, створено музей  відповідно до рішення Сколівської районної ради від 17 серпня 2017 року.

Обряд благословення та освячення приміщення та експозицій музею відслужив  настоятель церкви Святого великомученика Пантелеймона, військовий капелан о.Володимир Борис.

Почесну місію перерізання стрічки виконали голова Сколівської районної ради Микола Романишин, голова Сколівської райдержадміністрації Богдан Янко,  Сколівський міський голова Володимир Москаль, голова музейної ради Ігор Чудійович.

Із запашним короваєм,  запросила всіх   до історико-краєзнавчого музею «Сколівщина» в.о. директора Музею Тетяна Зінкевич.

Для сколівчан та гостей вперше експозиції музею представили: Теодор Витвицький  – «Духовну Сколівщину», Микола Клепуц та Роман Щур «Національно-визвольні змагання», Ігор Чудійович – «Історію сакральної  Сколівщини» та «Державу  баронів Гределів», Тетяна Зінкевич – «Бойківську світлицю», Василь Приндак –  сторінку НПП «Сколівські Бескиди».Також  присутні  змогли відвідати і  повстанську криївку, яка діє в музеї.

   

Пісенно-музичний патріотичний  супровід урочистостей представили  хоровий колектив Народного  ансамблю пісні і танцю «Бойківщина» та Народний ансамбль народної музики «Файні бойки».

Фото: Сколівська РДА

«Сколівщина – це край славної та героїчної історії;  край невмирущих легенд; край, де боролися за незалежність  української землі Українські Січові Стрільці та воїни УПА; край із відомими  історичними місцями –   Ключем, Маківкою, Млакою,  Верецьким перевалом.  А історія –  це не тільки наше минуле, це фундамент,  на якому будується сьогодення та майбутнє», зазначається у повідомленні.

 

 

Коментарі

Позначки: ,