У Садового знову відтягують термін запровадження е-квитка

Новини 12 Грудня, 2018 61

У Львові триває процес впровадження автоматизованої системи оплати проїзду у громадському транспорті (е-квиток). Так, вчора, 11 грудня, у великій сесійній залі Львівської міської ради відбулася роз’яснювальна зустріч з представниками компаній, які отримали тендерну документацію та працюють над підготовкою пропозицій в рамках тендерних процедур проекту «Автоматизована система оплати проїзду» (електронний квиток).

Участь у тендерному процесі проекту АСОП беруть 20 компаній з усього світу. На вчорашню зустріч приїхали представники 11 компаній, а решта брали участь в онлайн-трансляції. Є зацікавлені компанії з України, Польщі, Болгарії, Іспанії, Естонії, Кореї, Туреччини, Франції та ін.

«Зараз відбувається фінальна стадія тендерного процесу, після якої ми визначатимемося з переможцем. На вчорашній день ми маємо 20 компаній, які хотіли б взяти участь у тендері. Вчора було дуже багато питань з точки зору технічної реалізації і щодо термінів впровадження. Зокрема для нас терміни дуже важливі. Але з позиції компаній, то ми, ставлячи стислі терміни обмежуємо конкуренцію. Тому будемо радитися з банком (ЄБРР) і консультантом щодо цього. Також вчора ми проговорювали з банком необхідність розпочинати набирати людей у відділ чи підрозділ, який працюватиме над реалізацією проекту. Тому чекаємо на рекомендації банку. Нагадаю, в Україні, в більшості, запроваджується безготівкова модель оплати. У Львові вона вже реалізована різноманітними способами в електротранспорті. Натомість із впровадженням е-квитка ми хочемо змінити парадигму відносин між пасажиром, громадським транспортом і перевізниками. Буде оператор електронного квитка, який буде збирати кошти, і потім, за транспортну роботу, оплачувати кожному перевізнику”, – розповів Андрій Білий, заступник директора департаменту житлового господарства та інфраструктури.

За його словами, до 15 січня триватиме прийом тендерної документації. За сприятливих обставин не швидше літа 2019 року розпочнеться монтаж обладнання. Монтаж обладнання на 700 одиниць може тривати півроку і довше. Далі відбуватиметься тестування системи, навчання працівників та ін. Також потрібно буде видати 250 тис. карток. Однак більш чітко про терміни впровадження е-квитка можна буде сказати, лише тоді, коли завершиться тендер та відбудеться оцінка пропозицій.

“При розробці нашої системи ми більше враховували іноземний досвід, бо в Україні е-квиток ще ніде не реалізовано. Те, що впровадили в Харкові, — це безготівкова оплата за проїзд, якою користуються 6% пасажирів. У нас в електротранспорті 15% оплачує через безготівковий розрахунок. Тому, коли ми писали свої вимоги, то вивчали досвід усіх країн Прибалтики, декілька міст Польщі, Чехію. Також зважали і на їх негативний досвід, бо це теж важливо. Наше завдання скомпоноване із сучасних вимог, щоб впровадити найсучаснішу модель, яка дасть можливість не лише протягом наступних 10−12 років залишатися на сучасному рівні, але й розвиватися”, -повідомив Сергій Журбенко, начальник відділу автоматизованої системи оплати проїзду ЛКП «Львівавтодор».

Керівник Проекту iC consulenten П’єр Ів Тесьє, вважає, що при впровадженні е-квитка важливим є щоб був вибір і була конкуренція серед компаній, які захочуть реалізувати проект у Львові.

“Ми добре рухаємося. Певна річ, що всім хочеться, щоб все було якомога швидше. Та ми працюємо так швидко, як це дозволяє якість. Потрібно було розробити технічне завдання, провести тендер. Далі, коли ми отримаємо пропозиції, то нам потрібно буде їх перевірити, чи вони виконують усі прописані нами вимоги. Тоді побачимо скільки компаній можуть зробити систему так, як ми це прописали. Тут важливо, щоб був вибір, і була конкуренція”.

Нагадаємо, ЛКП «Львівавтодор» та ЄБРР підписали кредитний договір на суму 10 млн. євро, щодо впровадження у Львові автоматизованої системи оплати проїзду у громадському транспорті (е-квиток). Загальна вартість проекту — 11,2 млн. євро. Протягом 2017р. відбувались тендерні процедури з вибору підрядних організацій та консультацій проекту. 15 листопада 2017 року відбулося підписання контракту між ЛКП «Львівавтодор» та компанію iC consulenten (Австрія), яка надає консультаційні послуги в рамках проекту впровадження електронного квитка.

Коментарі

Позначки: , , ,