У Садового винайшли нову “схему” на старому львівському смітті

Новини 11 Березня, 2019 236
Сміття у Куровичах

Сміття у Куровичах

Схоже найближчим часом львів’ян очікує чергова епопея зі сміттям: обласна державна адміністрація достроково відмовилась від вивезення ТПВ зі Львова. Ймовірно ми почуємо нові виправдання міської влади у своїй неспроможності виконувати прямі обов’язки. Насправді, основним каменем спотикання є великі гроші, які як вже заведено у Львові, відмиватимуть на смітті. Кошти суттєві. Про це пише “Гостра правда“.

Ви не повірите, але навіть на старому смітті з Грибовицького сміттєзвалища можна заробити мільйони.

Отже, з 8 листопада до 10 грудня 2018 року мерія, а точніше ЛКП «Зелене місто» проводили конкурс на визначення інвестора для дегазації сміттєзвалища. Документи на конкурс з спорудження та експлуатації системи дегазації міського полігону твердих побутових відходів у Грибовичах подали три компанії ТОВ «Біогаз Енерджі», ТОВ «Біогаз України» та ТОВ «Кліар Енерджі». Вже 27 грудня 2018 року ЛКП «Збиранка» та ЛКП «Зелене місто» підписали договір із переможцем конкурсу ТОВ «Кліар Енерджі». Зі слів директора ЛКП «Зелене місто» Вадима Ноздрі: «Компанія, яку обрала конкурсна комісія для дегазації, має великий досвід у втіленні таких проектів. Підтвердженням цього є втілення п’яти схожих проектів у чотирьох областях нашої країни, наявність відповідної ліцензії, обладнання та наявність фахового персоналу». Насправді ж, компанія яку обрали львівські посадовці заснована три роки тому, має кримінальне минуле і сьогодення та нечисту бізнесову історію.

Щодо «Кліар Енерджі» знайшлась незакрита кримінальна справа, де ця компанія фігурує у злочинному механізмі з метою заволодіння коштами державного бюджету на суму 4 679 795 грн. За цим фактом СВ Оболонського УП ГУ НП у м. Києві завело 24.03.2016 року кримінальне провадження №12016100050003027 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.191 КК України. Серед фірм причетних до цієї справи є і ТОВ «Кліар Енерджі».

Також, у Криворізького слідчому відділі поліції Головного управління національної поліції в Дніпропетровській області перебуває кримінальне провадження № 12018040230001830 від 29.09.2018 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 197-1 КК України за фактом самовільного зайняття «Кліар Енерджі» земельних ділянок площею 23,7 га за адресами: м. Кривий Ріг, Саксаганський район, полігон побутових відходів біля шахти «Батьківщина» та м. Кривий Ріг, Центрально-Міський район, район колишньої шахти «Валявка-Південна» для здійснення господарської діяльності свого підприємства з виробництва електричної енергії.

Керівником ТОВ «Кліар Енерджі», згідно офіційних реєстрів, є Гріненко Андрій Юрійович. Людина з таким особистими даними фігурує в люстраційному реєстрі. А на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року Гріненко Андрій Юрійович був 110 номером у списку Партії Сергія Тігіпка «Сильна Україна». Також пан Гріненко обіймав посаду голови Бориспільської РДА Київської області з 21 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року. Бенефіціарними власниками компанії ТОВ «Кліар Енерджі» є:

Багрій Петро Іванович, в минулому помічник двох народних депутатів – Юрія Гайдаєва з Комуністичної партії України та Сергія Шевчука з «Блоку «За Єдину Україну» Литвина;

Кучірка Михайло Дмитрович, в минулому помічник народного депутата Івана Вернидубова з того ж таки «Блоку «За Єдину Україну» Литвина;

Дубинський Анатолій Олександрович, засновник ТОВ «Компанія з управління активами «ОВАМО КЕПІТАЛ» та ТОВ «Інвестиційно-консалтингова група «Бізнес Ідея».

За інформацією з вільного доступу відомо, що ТОВ «Кліар Енерджі» є однією з компаній, що працює на українському ринку «зеленої енергетики» та реалізує інвестиційний проект з будівництва та введення в експлуатацію теплоелектростанцій, що працюватимуть на біомасі.

Однак, минулого року ТОВ «Кліар Енерджі» почали впевнений «наступ» на усі сміттєзвалища України. Установка з утилізації біогазу з початку 2018 року працює на Деївському звалищі (м. Кременчук). Там депутати міськради лише через пів року випадково дізналися що на полігоні видобувають біогаз.

Цікаво відбувся «захід» цієї фірми на сміттєзвалище у Івано-Франківську. Там, за даними журналістів сайту «Фіртка», інвестора визначали на конкурсній основі. Однак «Кліар Енерджі», будучи новачком у цій галузі, ще до початку конкурсу почала деякі роботи на полігоні в Рибному, навіть укладала договори.

У липні 2018 року крамольна ситуація відбулася з спорудження установки з дегазації сміттєзвалища в Малашівцях в Тернополі. Сюди, дочірнє підприємство «Біогаз Енерджі-Тернопіль» зайшло взагалі без жодних конкурсів, нашвидкоруч, взявши в оренду невелику ділянку отримала ціле діюче сміттєзвалище, без жодних інвестиційних зобов’язань. Місцеві депутати вважають, що такими діями чиновники виключити прихід в Тернопіль стратегічного інвестора, спроможного комплексно вирішити проблему сміттєзвалища.

У Львові компанія «Кліар Енерджі» наче отримала перемогу в інвестиційному конкурсі, але чи все так чесно і прозоро? Відповідно до умов договору, до початку процесу із дегазації, компанія має виконати інвестиційні зобов’язання, зокрема: під’єднати додаткові електричні потужності для потреб ЛКП «Збиранка» та ЛКП «Зелене місто» на полігоні (250 кВт/год), збудувати і під’єднати трансформаторну підстанцію та сплатити інвестиційні внески у розвиток соціально-економічної інфраструктури Грибовицької та Малеховської селищних рад по 1 000 000 грн. Офіційний сайт ЛМР цнотливо промовчав, що відповідно до умов договору, ЛКП «Збиранка» та ЛКП «Зелене місто», щоквартально, отримуватимуть в рівних частках винагороду у розмірі 12% від отриманого доходу з продажу електроенергії (без ПДВ). Сторони договору прийшли до висновку, що об’єм звалищного газу може генерувати близько 1МВт енергії, реальну потужність прийнято на рівні 930кВТ.

Скільки насправді заробить компанія на львівському смітті, зможуть підрахувати фахівці, однак у Кременчуку «Кліар Енерджі» сплачують 360 тис. грн. на рік в бюджет, а компанія конкурент пропонувала 250 тис.грн. щомісячно.

У Львові «Кліар Енерджі» отримує право користування земельними ділянками площею 38,8 га, які належать ЛКП «Збиранка», тобто компанії дали повну свободу дій на території міського полігону ТПВ.

Що маємо у підсумку. «Кліар Енерджі» отримала гарантований спосіб більш ніж пристойного доходу з мінімальними затратами, з яким судячи з її бізнесової історії, власники готові щедро ділитись. Електроенергію, яку в результаті своєї діяльності отримуватиме від спалювання біогазу, ТОВ продаватиме державі за так званим «зеленим тарифом». Це тариф, за яким оптовий ринок електричної енергії України зобов’язаний закуповувати електричну енергію, вироблену на об’єктах електроенергетики з альтернативних джерел енергії, в тому числі й від біогазу. Очевидно, що мешканці Малехова і Грибович не будуть основним споживачем за вигідними тарифами. Щоквартальну винагороду отримуватимуть ЛКП, а не бюджет міста і витрачатимуть на власний розсуд без жодного звіту. Сміття і інфільтрат залишаються на місці, а рекультивація сміттєзвалища обійдеться бюджету міста у велетенську суму. Сміттєпереробного комплексу не має, проблему не вирішено, однак є нова «схема».

У Львові при Андрію Садовому все залишається як завжди і незмінно: багато красивих слів і багато тіньових схем.

Коментарі

Позначки: , ,