У річку Чорний Черемош впала вантажівка з туристами, троє загиблих, 16 постраждалих (ФОТО)

Новини 06 Травня, 2019 1 382

Фото: ДСНС

Сьогодні, 6 травня, у селі Красник Верховинського району вантажний автомобіль “ГАЗ-66”, який перевозив туристів, перекинувся у річку Чорний Черемош з висоти близько 40 м.  Наразі йде активна фаза рятувальних робіт.

Про це повідомили у ДСНС  в Івано-Франківській області.

Скриншот/Facebook

Рятувальниками врятовано 3 осіб та передано їх медикам, після чого потерпілих було доставлено до Верховинської ЦРЛ. На березі річки знаходиться 16 осіб та проводиться їх огляд.

Рятувальники за допомогою лебідки від вантажного автомобіля підняли з води пошкоджений автомобіль “ГАЗ-66” на колеса. Виявлено тіла 3 загиблих.

Всього до рятувальних робіт від Управління ДСНС в області залучено 9 одиниць техніки та 45 чоловік особового складу.

Фото: ДСНС

Наразі не повідомляється звідки приїхали туристи, чи є серед них  іноземці,  а також їх вік.

Згодом, як повідомляє ТСН, стало відомо, що серед постраждалих є громадяни Білорусії.

Скриншот ТСН

ДСНС попереджала про те, що протягом доби 6 травня по області та місту очікується значний дощ ,гроза, при грозі посилення північно-західного вітру 15-20 м/с, місцями град (1 рівень небезпечності жовтий).

Довідка. Черемош  починається від злиття двох річок – Чорного і Білого Черемоша. Чому «Черемош» і чому «Чорний»? Окремі дослідники звертають увагу на те, що першою назвою цієї багатоводної і бурхливої гірської річки була дуже проста назва – Ріка. Її підтверджує і стара назва сучасного села Зелене – Зелена Ріка, яке більш як на 50 км простяглося вздовж берегів Чорного Черемошу аж до його витоків із схилів Чивчинських гір (біля кордону із Румунією).

Легенди розповідають, що назва Чорний Черемош пішла від темних вод, що несе потік серед заліснених берегів. Білий Черемош – бо вода в ньому піниться і нуртує на камінні, аж біліє під Сонцем. Інші джерела стверджують, що назви сягають язичницьких часів, коли білий колір асоціювався зі світом Праві – світом Богів, усім позитивним, а чорний – зі світом Наві – світом духів Підземелля, в більшості небезпечним.

Етнографи подають, що за давньою народною традицією у гуцулів було прийнято, щоб усі північні притоки річок називати прикметником „чорний” (північ – ніч – чорний), а південні притоки – „білий” (південь – день – білий). А тому Чорний Черемош можна розтлумачити як – “північна притока бурхливо-шумливої ріки”.

Протікає Чорний Черемош мальовничою карпатською долиною із стрімкими схилами. Русло ріки загалом вузьке й звивисте, але у нижній течії трапляються тераси, і навіть невелика заплава.

 

 

Коментарі

Позначки: , , , ,