У Перемишлі відбулось Свято української національної пам`яті (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Новини 23 Червня, 2019 463

Фото: 4studio

В заходах взяли участь делегації з Львівщини, Івано-Франківщини та Тернопільщини

Cьогодні, 23 червня, делегації зі Львівщини, Івано-Франківщини та Тернопільщини вшанували пам’ять загиблих воїнів УГА і УНР, похованих на військовому цвинтарі у польському селі Пикуличі, що неподалік Перемишля.

Як передає кореспондент 4studio з місця події, участь у заходах взяли більше 1,5 тисяч учасників з Львівщини, Івано-Франківщини та Тернопільщини.

Фото: 4studio

Цьогорічне Свято національної пам’яті розпочалося молитвою у Кафедральному соборі УГКЦ св. Івана Хрестителя у Перемишлі. Опісля літургії понад півтори тисячі учасників з Львівщини, Івано-Франківщини та Тернопільщини, а також українська громада в Польщі, пройшли пішою ходою Перемишлем на військовий цвинтар у селі Пикуличі. Тут спочивають вояки Армії Української Народної Республіки та Української Галицької Армії.

«Дякую всім, хто долучився до відзначення Свята української національної пам‘яті в Перемишлі та вшанування українських воїнів, які спочивають на цвинтарі в Пикуличах. На засадах і з врахуванням української історичної пам’яті збудуємо спільний європейський дім. Пам‘ятати – це наш обов‘язок як християн та українців», – зазначив у дописі на своїй сторінці у Facebook Олег Синютка, який сьогодні бере участь в заходах у Перемишлі.

Присутні поклали квіти та вінки до центрального хреста і спільно виконали Державний Гімн України.

“Ми пам’ятаємо про своїх Героїв і це означає, що ми пам’ятаємо, що ми дійсно є українці з нації та країни, яка завжди йде вперед та забезпечує безпеку на європейському просторі. Сьогодні день важкий водночас, бо ми розуміємо, що наші хлопці також гинуть, однак ми все одно виборюємо свою країну. У цій боротьбі важливо пам’ятати про цих героїв. Дуже важливо бути присутніми на таких заходах і залучати своїх дітей, щоб їм передати цю історичну пам’ять, щоб вони будували молоду, сильну українську державу і щоб ми розуміли: від кожного з нас залежить, в якій країні ми будемо жити і куди рухатимемось. Разом ми обов’язково здолаємо ворога і побудуємо сильну країну, яка поважає рівність, партнерство і демократичні цінності”, –  зазначив т.в.о голови Львівської ОДА Ростислав Замлинський.

Голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин під час громадського віча наголосив, що Герої, яких ми сьогодні згадуємо, боролися не тільки за вільну українську державу, а й за вільну польську державу.

“Щороку нас, хто вшановує пам’ять Героїв, полеглих на цій землі, стає більше й більше. Ми відчуваємо потребу в історичній пам’яті. І це велика справа! Також дякую нашим польським друзям, які завжди з нами”, – сказав очільник Львівської облради.

Фото: 4studio

Як повідомлялося, у Перемишлі розпочинається Свято українських героїв.

Довідково:

1918 року на території колишніх австрійських казарм у селі Пикуличі польська влада влаштувала табір для полонених вояків УГА та інтернованих українців. У 1920-21 роках він став місцем інтернування вояків армії УНР, переважно 1-ї Запорізької дивізії. Наприкінці 1919-го року у таборі перебувало 2 978 полонених та інтернованих. Після масових епідемій дизентерії та тифу в таборі у1919-1921 роках померло 2 000 українців.

Під час панування комуністичного режиму у Польщі територію цвинтаря перетворили на сміттєзвалище, а 1960-го року знищили металевий хрест.

Відновила цвинтар 1990 р. українська громада Перемишля. Встановлено копію знищеного металевого хреста. Тоді ж відновилася традиція походів української громади від катедрального собору УГКЦ до військового цвинтаря у Пікуличах.

Нині в групових могилах поховано орієнтовно понад 2000 полонених та інтернованих вояків і старшин УГА, Армії УНР, в двох братніх могилах спочиває 47 українських патріотів, вояків і старшин УПА.

 

Коментарі

Позначки: , , , , , , ,