У Львові вшанували пам’ять жертв Янівського концтабору та Львівського ґетто

Новини 03 Вересня, 2018 271

Фото: прес-служба Львівської міської ради

Янівський концтабір був місцем жахіть Голокосту у регіоні, а Львівське ґетто – третім за величиною у Східній Європі

2 вересня  в Урочищі «Піски» (вул. Омеляна Ковча) відбувся меморіальний концерт з нагоди 75-ої річниці ліквідації ґетто та Янівського концтабору у Львові. Вшанувати та спільно переосмислити страшну і болючу сторінку минулого – історію жертв Янівського концтабору та Львівського ґетто, прийшов головний рабин Львова та Західної України Мордехай Шломо Болд, числення львівська громада та поважні гості.

Про це повідомляє «Духовна велич Львова».

Як зазначається у повідомленні, заходи в Урочищі розпочались зі спільної молитви рабина, опісля якої онуки Яніни Шехелес та Олександра Шварца запалили свічки пам’яті. Також усі охочі в пам’ять про жертв поклали камінці.

«Ми з вами знаходимося на цьому скорботному місці, де за різними історичними джерелами загинуло до 200 тис. євреїв. Сьогодні ми можемо тільки пам’ятати, пам’ятати про тих, кого не повернеш», — сказала Адель Діанова, керівник Всеукраїнського благодійного фонду «Хесед Ар’є».

«У часи Другої світової війни Янівський концтабір був місцем жахіть Голокосту у регіоні, а Львівське ґетто — третім за величиною у Східній Європі», – зазначається у повідомленні.

Трагічні роковини Голокосту у Львові дали поштовх до об’єднання різних організацій та ініціатив міста, щоб спільно актуалізувати складну та багато років замовчувану спадщину. Упродовж року в межах програми відбуваються академічні, культурні, мистецькі події, виставки у публічному просторі міста, що ознаменували початок подальших досліджень теми Голокосту.

На «Просторі Синагог» відбувся концерт-молитва в рамках меморіальних заходів до 75-річчя ліквідації ґетто та Янівського концтабору

Як повідомляє «Духовна велич Львова», програма заходів розпочалася з відзначення організацій та ініціатив, які досліджують, зберігають та популяризують єврейську спадщину Львова та регіону.

«Символічною відзнакою став ключ від синагоги. На цій зустрічі кожна із 75 скляних копій цього ключа отримала свого адресата як символ вдячності за привернення і примноження пам’яті про єврейські спільноти і їхню культуру після років забуття», – йдеться у повідомленні.

Як повідомляє радіо «Свобода», від відзнаки Львівської міськради – символічного ключа – відмовився директор Центру дослідження юдаїки і благодійної організації «Єврейське відродження» Мейлах Шейхет. Він пояснив, що не може прийняти нагороду від міської влади, яка руйнує у Львові єврейську спадщину, коли забудовуються єврейські квартали, комерціалізується історія.

Фото: Радіо “Свобода”/Галина Терещук

У рамках меморіальних заходів із нагоди роковин ліквідації ґетто і концтабору у музеї тоталітарних режимів «Територія терору» підготували виставку «Табір примусових робіт «Янівська» – індустрія терору». Через документальні та матеріальні джерела можна дізнатись історію місця смерті тисяч людей єврейського походження.

Спільне вшанування трагічної історії єврейського народу є символом того, що у людських стосунках любов завжди перемагає ненависть, звучало під час меморіальних заходів у Львові.

Пам’ять жертв ґетто і табору «Янів» вшанували на місці масових розстрілів в’язнів – в урочищі «Піски», яке ув’язнені називали «Долиною смерті», бо тут систематично знищували євреїв. Інколи число жертв протягом тижня сягало кілька тисяч осіб. А наймасовішими були вбивства у листопаді 1943 року, коли ліквідовували місце жахіть Голокосту.

Довідка. Львівське ґетто існувало у Львові від листопада 1941 до червня 1943 року у районі Замарстинова і Клепарова, воно було обгороджене парканом і колючим дротом. Лише упродовж менше місця, з середини листопада до грудня, у ґетто німецька окупаційна влада переселила близько 140 тисяч євреїв і таку кількість утримували протягом часу існування ґетто, а українців і поляків, які проживали у цьому районі, виселяли звідти. У 1942 році німці почали готуватись до ліквідації ґетто. Євреїв вивозили у табір смерті Белжець, що був на території Польщи, у Янівський концтабір, розстрілювали просто на території єврейського ґетто.

Янівський концтабір – табір примусової праці для єврейських робітників німецькі окупанти створили у жовтні 1941 року. З цього місця людей вивозили у табір смерті у Белжець. Коли євреїв катували і розстрілювали, то у концтаборі на Янові оркестр з ув’язнених виконував мелодію «Танго смерті». Янівський концтабір німці ліквідували восени 1943 року. За даними дослідників, у ґетто і в Янівському концтаборі загинули понад 250 тисяч людей, але встановити точну цифру дуже складно.

 

 

Коментарі

Позначки: , , ,