У Львові відбудеться допрем’єрний показ фільму “Таємний щоденник Симона Петлюри”

Новини 30 Серпня, 2018 100

Фото: prm.ua

Львів‘яни і гості міста 1 вересня одними з перших можуть переглянути фільм

У кінотеатрі ТЦ “Форум Львів” 1 вересня відбудеться допрем’єрний показ українського фільму “Таємний щоденник Симона Петлюри”.

Про це повідомили у прес-службі Львівської ОДА.

За інформацією департаменту з питань культури, національностей та релігій Львівської облдержадміністрації, для мешканців Львівщини є можливість одними з перших побачити історичну драму Олеся Янчука.

У ролях – Ірма Вітовська, Сергій Фролов, Богдан Бенюк, Євген Нищук, а також багато акторів з Львівщини, серед яких: Мука Ярослав, Степан Глова, Орест Гарда, Ігор Гаврилів, Юрій Чеков.

Фото: Kino-Teatr.ua

У програмі показу – зустріч з творчою групою.

Допрем’єрний показ фільму ініціювала Львівська обласна державна адміністрація спільно із режисером Олесем Янчуком.

Як повідомляє Прямий канал, Сюжет стрічки охоплює період життя Симона Петлюри, головного отамана військ Української Народної Республіки і лідера Директорії УНР, коли той перебував в еміграції у Парижі, до того дня, коли Петлюру вбив Самуїл Шварцбард. Історія розповідає не лише про план знищення Петлюри, а й про останні дні його життя. Драматургічний прийом написання Петлюрою щоденника вибраний недаремно. Він переносить глядачів із Парижа в Україну, до подій та дійових осіб того короткого періоду УНР, коли Україна здобула, та не змогла втримати незалежність.

“Драматургія так збудована, що оцей щоденник нам дозволяє повертатися у спогади, в те, що відбувалося в Україні, і в той же час розкриває причини, чому все ж таки відбулася поразка, чому Петлюра був змушений зі своєю армією емігрувати. Історія йде, як по спіралі, вона повторюється. Тому, я би сказав, що цей фільм певною мірою – попередження для нас сьогодні. Щоб, не дай Боже, не повторилося те, що відбулося, власне, з Українською Народною Республікою”, – Олег Янчук.

“Таємний щоденник Симона Петлюри» став переможцем восьмого конкурсного відбору Державного агентства України з питань кіно, яке 15 вересня 2016 року уклало контракт з виробником про надання державної фінансової підтримки на виробництво фільму розміром 23 млн 599 тис. 998 грн. Осторонь не залишилася й діаспора США, яка надала значну суму для створення цієї картини. Загальний бюджет стрічки становить майже 48 мільйонів гривень.

Пошук акторів тривав більше трьох місяців. Олесь Янчук намагався підібрати їх таким чином, щоб була і портретна схожість з історичними персонажами. На головну роль Симона Петлюри було обрано одеського актора Сергія Фролова, його дружину Ольгу грає Ірма Вітовська, а доньку — Вікторія Янчук. Щоб зрозуміти минулу епоху та краще вжитися в роль, актори вивчали історичні матеріали тих років.

Вікторія Янчук каже, що про її героїню історичних відомостей дуже мало, тому дівчина вирішила просто пропустити ситуацію та героїню крізь себе. Ірма Вітовська ж хоче показати дружину Петлюри не тільки соратницею, а й жінкою зі своїми слабкостями — страхом, переживаннями за сім’ю.

Зйомки фільму почалися наприкінці лютого 2017 року у Києві. Також окремі епізоди стрічки знімалися у Львові, зокрема в одній із зал апеляційного господарського суду та в Палаці Потоцьких.

Розробка сценарію фільму тривала близько шести років. Головною метою цієї стрічки є розкриття історичних подій, повернення до небезпечної епохи боротьби за власну державу та освітлення репутації відомого політичного діяча. “Радянська пропаганда з Петлюри зробила погромника, терориста, бандита. Якраз цим фільмом ми хочемо довести, що це було не так”, – зазначив Олег Янчук.

 

 

Коментарі

Позначки: ,