У Львові вандали спиляли шестиметровий хрест на горі Баба Род

Новини 05 Січня, 2019 1 510

Пам’ятний хрест на горі Род, 2017 р./"Фотографії старого Львова"

Невідомі спиляли шестиметровий дубовий хрест на Знесінні у Львові.

Як повідомляє «Духовна велич Львова», невідомі знищили шестиметровий дубовий хрест на вул. Старознесенській у Львові, встановлений там понад 25 років тому. Про це ввечері 4 січня повідомив священик УГКЦ Михайло Городиський.

«Як прикро, що у «християнському» Львові, де стільки християн, де так багато храмів, хтось і сьогодні дозволяє собі підняти руку на Святе… В перші дні нового 2019 року на горі Баба Род, що на вул. Старознесенській, було вчинено акт вандалізму. Невідомі особи знищили 6-ти метровий дубовий хрест, який простояв тут більше 25 років і був місцем спільної молитви для декількох громад Львова», – написав Михайло Гординський.

Він також опублікував фото знівеченого хреста.

Фото: Михайло Городиський

Як повідомляють «Фотографії старого Львова», гора Род, на якій розташовувалось давнє слов’янське капище Рода і Рожаниці та давнє городище, розташована між нинішніми вулицями Старознесенською, Польовою та залізничною колією. За християнських часів поруч збудували церкву Вознесіння — християнський аналог культу вічного життя.

Один з найкращих краєзнавців Галичини Антоні Шнайдер писав, “що пагорб на якому зараз стоїть церква, в давні часи називали «Бабою». За народними переказами тут стояла фігура кам’яного болвана у вигляді жінки. А на сусідньому пагорбі стояв другий болван, званий «Дідом». Обидва ті болвани, – розповідає легенда, – часто сварилися , з чого нераз починалася сильна буря і злива, особливо тоді, коли «Баба» плакала. Хоча й були ці болвани серед місцевого люду у великій пошані, однак в часи  розбудови Знесіння їх  було знищено, а остаточно довершено їх руйнацію у ХVІІ ст., коли на пагорбах , де вони стояли , кількаразово закладалися шанців часи татарських набігів.

Пам’ятний хрест на горі Род, 2017 р./”Фотографії старого Львова”

 

 

Коментарі

Позначки: , ,