У Львові сьогодні презентують «Віртуальний музей Михайла Біласа»

Новини 17 Жовтня, 2019 204

Фото: muzejbilasa.com.ua

18 жовтня презентація відбудеться в Трускавці

У Львові сьогодні відбудеться презентація проекту «Віртуальний музей Михайла Біласа».

Про це повідомляє «Четверта студія».

Як повідомили організатори, 17 жовтня  о 13:00, у Львівській національній академії мистецтв відбудеться презентація проекту «Віртуальний музей Михайла Біласа».

18 жовтня  о 16:30, презентація відбудеться в Художньому музеї Михайла Біласа в м. Трускавці (майдан Кобзаря, 3).

Спікери: Ульвіє Аблаєва, експерт музейного текстилю; Олексій Власов, координатор проекту, представники академії мистецтв та ін.

Михайло Білас (1924 – 2016), видатний український Майстер ткацтва, художник, модельєр, експозиціонер, народний художник України, член Спілки художників України.

Проект «Віртуальний музей Михайла Біласа» – це понад 250 відцифрованих гобеленів, килимів, серветів, живопису, графіки, оригінали яких зберігаються в колекціях різних музеїв Києва, Львова, Трускавця, Дрогобича, Коломиї, Канева та приватних колекціях в Україні.

Гобелени, килими та інші арт-об’єкти з використанням текстильних технік майстра надзвичайно чутливі до умов зберігання та експонування в музейних експозиціях. Втрата пігментації та фактур творів на завжди можуть призвести до незворотніх втрат якості арт-об’єктів. Оцифровування оригіналів залишаються найпоширенішою світовою практикою візуального збереження оригінального вигляду первинних творів.

З огляду на знищення в радянський період української народної спадщини, створення віртуального музею сприятиме відновленню поля української духовної культури, міжнародного визнання українського мистецтва, а також збільшить доступність перегляду творів мистецтва для професійних мистецтвознавців, дизайнерів, студентів творчих індустрій, та усіх бажаючих з будь-якого куточка світу.

Проект реалізований за підтримки Українського культурного фонду.

 

Коментарі

Позначки: , ,