У Львові просять підтримати видання книги «У вогняному кільці. Оборона Луганського аеропорту»

Новини 05 Травня, 2018 111

Для розповсюдження книги «У вогняному кільці. Оборона Луганського аеропорту» у Львові необхідні кошти. Про це повідомив волонтер з Луганська Сергій Глотов, пише Форпост.

Наразі рукопис готується до видання у видавництві «Фоліо» у Харкові. Орієнтовний час виходу книги – кінець травня 2018 р. Обсяг книги – близько 450 сторінок.

“Згідно з договором видавництво бере на себе витрати на видання книги, а наша благодійна організація може викупити у видавництва будь-яку кількість примірників з накладу. В основному, потребуються кошти саме на викуп примірників книги у видавництва. Наразі з цією метою триває збір коштів та пошуки фінансування”, – розповідає волонтер.

Книга «У вогняному кільці. Оборона Луганського аеропорту» є проектом БФ «Народна підтримка воїнів АТО», над яким волонтери фонду на громадських засадах працюють з 2016 року. Ця документальна книга є однією з перших спроб описати у хронологічному порядку та проаналізувати події, пов’язані з героїчною обороною Луганського аеропорту у квітні-серпні 2014 року в ході російсько-української війни. Подвиг оборонців ЛАП та прилеглих населених пунктів довгий час незаслужено залишався в тіні інших операцій, проведених у зоні АТО у 2014-2015 роках. Специфікою оборони Луганського аеропорту було те, що його захисники більшу частину часу знаходилися майже в повному оточенні – фактично у тилу ворога. За 146 днів оборони до аеропорту не зміг потрапити жоден журналіст. Можливо, з цим і пов’язане недостатнє висвітлення тих подій. В обороні брали участь військовослужбовці 12-ти підрозділів різних родів військ.

Хроніка створюється на основі спогадів понад 120 учасників та очевидців тих подій, вона міститиме фотографії, авторські коментарі з аналізом основних операцій, а також картосхеми, що їх ілюструють. Текст книги на 80-90 відсотків складатиметься з цитат опитаних респондентів (серед них – військові, добровольці, волонтери, медики, працівники аеропорту). У кінці міститиметься перелік загиблих під час описуваних подій воїнів з різних підрозділів, а також загальні коментарі офіцерів та експертів щодо оборони Луганського аеропорту.
Будучи волонтерським проектом, ця книга є результатом спільної роботи десятків людей. Матеріали для хроніки збиралися протягом 2016-2018 років. До обробки десятків годин аудіозаписів долучилося понад 50 волонтерів з різних міст України, в тому числі з нині окупованих територій, а також з-за кордону.

Викуплені книги, зокрема, планується розподілити наступним чином:

  • передати людям, які надали матеріали для книги та долучилися до збору та обробки інформації (300 примірників);
  • передати до бібліотек військових частин підрозділів, бійці яких брали участь в обороні аеропорту (100 примірників);

У рамках благодійної інформаційно-просвітницької акції передати примірники книги у бібліотеки України:
• національні бібліотеки та бібліотеки загальнодержавного значення (13 бібліотек) – по одному примірнику;
• обласні універсальні наукові бібліотеки України (22) – по одному примірнику;
• Луганська обласна універсальна наукова бібліотека імені О. М. Горького, яку переміщено до м. Старобільськ Луганської області – 10 примірників;

А також у бібліотеки військових навчальних закладів:
• вищі військові навчальні заклади (18) – по одному примірнику;
• військові навчальні підрозділи вищих навчальних закладів (43) – по одному примірнику;
• військові коледжі та ліцеї (38) – по одному примірнику;
• навчально-тренувальні центри (21) – по одному примірнику.

Всього для бібліотек та навчальних закладів: 165 примірників.

Ввиділити частину примірників книги для проведення презентацій та інформаційно-просвітницьких заходів з метою популяризації цієї теми (300 примірників)

Загальна необхідна кількість примірників для реалізації акції (мінімальна): 865 примірників.
Загальна сума коштів, необхідних для їхнього викупу у видавництва (з розрахунку орієнтовної вартості одного примірника 100 грн.): 86 500,00 грн. + кошти на доставку поштою до військових частин, бібліотек та навчальних закладів (з розрахунку орієнтовної вартості пересилки однієї книги 30 грн.): 7 950,00 грн.
Всього: 94 450 грн.

ПІДТРИМАТИ ПРОЕКТ: Карта ПриватБанку 4149 4978 6982 9640 (Сергій Глотов)

Коментарі

Позначки: ,