У Львові проходять заходи з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав

Новини 15 Лютого, 2019 25

Фото: "День"

Сьогодні в Україні День вшанування учасників бойових дій на території інших держав.

День вшанування учасників бойових дій на території інших держав встановлено згідно з Указом Президента від 11 лютого 2004 року.

Ця дата вибрана не випадково: 15 лютого 1989 року завершилась радянська військова інтервенція в Афганістані. Через горнило тієї війни пройшли 160 тисяч українців, 12 тисяч з них отримали поранення, контузії, були скалічені, а 3360 – не повернулися до своїх домівок.

Окрім афганської, за часів СРСР, українські військові брали участь і в інших локальних війнах і збройних конфліктах на території 16 іноземних держав – вони виконували «інтернаціональний» обов’язок у Чилі, Іспанії, Єгипті, В’єтнамі, Ефіопії, Сирії, Анголі, Мозамбіку на острові Куба та в інших «гарячих» точках.

Після здобуття Україною незалежності наші військові фахівці стали учасниками багатьох миротворчих місій. За даними Міністерства оборони України, з 1992 року в міжнародних миротворчих операціях взяли участь майже 44 тис. військовослужбовців.

Від самого початку війни на сході України тисячі ветеранів, насамперед «афганців», виступили на захист рідної землі. Нині вони проходять службу у складі Збройних сил, Національної гвардії, Державної прикордонної служби, СБУ та інших силових підрозділах, – передає «Укрінформ».

Як повідомили у прес-службі Львівської ОДА, у Львові 15 лютого відбудуться урочисті заходи з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав:

09.00 год – покладання квітів та запалення лампадок представниками громадських організацій до могил генерала С. Кульчицького, полковника А. Соколенка, могил Героїв Небесної Сотні на полі почесних поховань № 67, могил воїнів АТО на полі почесних поховань № 76 Личаківського кладовища;

10:00 – Служба Божа у військовому Храмі Стрітення Господнього, УГКЦ (вул. Батуринська, 1);

11:30 – Покладання квітів до пам’ятного знаку «Громадянам Львівщини, полеглим в Афганістані в 1979-1989 рр.» та до пам’ятника «Воїнам, що віддали свої життя за Україну». Проведення екуменічної панахиди біля пам’ятного знаку «Громадянам Львівщини, полеглим в Афганістані в 1979-1989 рр.»;

11:55 – громадське віче.

Коментарі

Позначки: ,