У Львові презентували проект “Бойківське Різдво”

Новини 03 Січня, 2019 114
У Львові презентували проект "Бойківське Різдво"

У Львові презентували проект "Бойківське Різдво". Фото: Гал-Інфо

В Україні це свято особливо вирізняється унікальними народними звичаями та традиціями, які передавалися з покоління у покоління.

Сьогодні, 3 січня, у Львові презентували проект “Бойківське Різдво”.

Про це з місця події інформує кореспондент “Четвертої студії”.

Напередодні Різдва видання «Фотографії старого Львова» у співпраці з “Гал-Інфо”, “Музеєм народної архітектури та побуту у Львові імені імені Климентія Шептицького” та спільноти “Бойківщина” презентували короткометражний фільм “Бойківське Різдво”.

Організатори кажуть, що основна мені презентованого фільму – нагадати людям про традиції відзначення Різдва, а також популяризувати культуру та звичаї народу шляхом візуалізації етнографічного матеріалу, який роками збирали науковці.

Зокрема, фільм починається розповіддю, хто такі бойки: “Насправді є кілька варіантів походження цієї назви: від польського «бояк» – віл; від власної назви Бой; від характерного звертання до Бога: «Богойку»; від слова, часто вживаного бойками: «Бойє» – тільки так. У своїх естетичних уподобаннях бойки були прихильниками не надто яскравих барв, чи надто складних візерунків. Вони надавали перевагу стриманим кольорам та гладким поверхням. Інтер’єр бойківської хати не вражає особливою оздобою, але господарські споруди та їх організація говорять про надзвичайну хазяйновитість і практичність бойків.”,- йдеться у фільмі.

Фільм присвячено 150-річчю з дня народження Блаженного Климентія Шептицького чиє ім’я носить Музей народної архітектури та побуту у Львові.

Презинтація проекту: “Бойківське Різдво»

Опубліковано 4studio Четвер, 3 січня 2019 р.

 

 

 

 

 

 

Коментарі

Позначки: , ,