У Львові обговорили здобутки та проблеми ОТГ у області

Новини 10 Липня, 2018 444

Сьогодні, 10 липня, у Львівському Центрі розвитку місцевого самоврядування відбулась зустріч із журналістами щодо впровадження реформи децентралізації, перспектив розвитку та актуальної інформації стану реформи на сучасному етапі.

Серед учасників зустрічі – перший заступник голови Львівської ОДА Ростислав Замлинський, директор Центру розвитку місцевого самоврядування Галина Гречин та Юрій Ганущак, директор ГО «Інститут розвитку територій», координатор із правових питань Центрального офісу реформ при Мінрегіон.

Як зазначив під час бесіди Ростислав Замлинський, важливим показником сьогодні є структура видатків об’єднаних територіальних громад (ОТГ), яка якісно зросла в процесі об’єднання.

“Сумарно дохідна частина місцевого бюджету 35 ОТГ на території області складає майже 1,7 мільярди гривень. Для порівняння всі інші органи місцевого самоврядування, які діють на території, сільські, селищні, міські, крім міст обласного значення, а також районні бюджети, якщо разом порахувати, складають стільки, як 35 ОТГ. Дуже важлива структура видатків цих ОТГ. З 1,7 млрд гривень майже 300 мільйонів – це видатки розвитку, які запланували ОТГ. Це і капітальне будівництво, ремонт, спорудження нових об’єктів, придбання комунальної, дорожньої техніки, матеріалів, обладнання. Практично кожна 5-та гривня видаткової частини ОТГ – це кошти, які скеровуються на розвиток. Якщо ж говорити про інші органи місцевого самоврядування, не враховуючи міста обласного значення, то видатки розвитку складають від 10-13%. Якість видаткової частини ОТГ є значно ефективнішою у порівнянні з тими, хто не об’єднався”, – наголосив Ростислав Замлинський.

Також перший заступник зазначив, що за останні роки ОТГ почали генерувати цікаві ідеї та проекти, спрямовані на покращення життя громади.

“Громади почали подавати проекти не лише на фінансування з обласного чи державного бюджету, але і за кошти міжнародної технічної допомоги. До прикладу Славська ОТГ реалізує проект, який триватиме 2,5 роки – це будівництво вело доріжок. Бюджет 38 млн гривень – це грантові кошти, які безпосередньо отримає громада. Інший проект вартістю майже мільйон гривень – це розвиток туристичної інфраструктури на базі Новоміської ОТГ. Також окремий проект у Великолюбінській ОТГ – будівництво, спорудження і робота Центру дозвілля”, – додав Ростислав Замлинський.

У свою чергу директор Львівського центру розвитку місцевого самоврядування Галина Гречин акцентувала у своїй доповіді увагу на проблемних питаннях створення ОТГ на Львівщині, зокрема, зазначила, що одразу сім районів області досі не створили жодного ОТГ:

“Через відсутність об’єднаних громад райони області протягом трьох років не змогли отримати кошти інфраструктурної субвенції, зокрема, Яворівський район недоотримав 124 млн. грн., Дрогобицький – 116,4 млн. грн., Турківський – 84,1 млн. грн., Золочівський – 80,5 млн. грн., Радехівський – 74,7 млн. грн., Перемишлянський – 60,5 млн. грн., Буський – 60,4 млн. грн”.

Додамо, що станом на сьогодні на Львівщині створили 35 громад. Зокрема, у 2015 році утворилися 15 ОТГ (Бабинська, Бісковицька, Вільшаницька, Воле-Баранецька, Гніздичівська, Грабовецька, Дублянська, Заболотцівська, Луківська, Міженецька, Новокалинівська, Новоміська, Новострілищанська, Тростянецька, Чукв’янська) із 47 рад, у 2016 році – 7 ОТГ (Давидівська, Жовтанецька, Мостиська, Судововишнянська, Ходорівська, Шегинівська) із 40 рад, у 2017 році – 13 ОТГ (Великолюбінська, Великомостівська, Волицька, Воютицька, Кам’янка-Бузька, Магерівська, Мурованська, Підберізцівська, Розвадівська, Рудківська, Славська, Солонківська, Щирецька) із 51 ради. Найближчим часом на Львівщині очікується створення 36-ї ОТГ – Зимноводівської, куди увійдуть три сільські ради – Зимноводівська, Лапаївська та Скнилівська. Населення – понад 15 000 осіб.

 

Коментарі

Позначки: , ,