У Львові обговорили необхідність спортивної адаптації воїнів після фронту

Новини 23 Червня, 2018 61

На виконання Указу Президента «Про підтримку розвитку системи спортивної реабілітації учасників бойових дій» розроблять комплекс заходів і напрацюють дієві способи для надання можливості учасникам АТО отримати якісну і доступну реабілітацію.

Про це йшлося під час дискусії на тему: “Ігри Нескорених: чому важлива спортивна адаптація військових після фронту”.

“Зараз триває робота над усіма деталями якісного втілення цього указу. Указ прийняли зовсім нещодавно, тож за місяць пропрацювати усі нюанси неможливо. Зараз важливо зосередитись не лише на фізичній реабілітації, а насамперед на психологічній та соціальній стороні. Треба розуміти, що до кожного учасника АТО, який повертається з війни, треба знайти той шлях, який виведе його з дому і змотивує до подальшого розвитку”, – зазначив координатор центру допомоги АТО Володимир Шамрай.

“Ці ігри надали йому стимул після поранення повернутися до занять спортом. Спорт – це один із варіантів психологічної реабілітації для ветеранів». При чому, на його думку, варто проводити спільні тренування для збірників, ветеранів АТО і навіть дітей”, – вважає  учасник бойових дій на сході України та призер «Ігор Нескорених» Дмитро Сидорук

“Дуже важливим є створювати відповідні інфраструктурні умови в країні. Тоді заняття ветеранів АТО спортом буде масовим”, – переконаний Сидорук.

Нагадаємо указ вступив у дію 12 травня 2018 року. Документ забезпечить формування системи спортивної реабілітації ветеранів в Україні, доступність занять спортом для осіб із інвалідністю. Також він передбачає розширення мережі спортзалів та забезпечення доступності протезів для заняття спортом. Окремо в Указі передбачено залучення учасників бойових дій до спортивних змагань та інших заходів, зокрема міжнародних, проведених за участю країн-членів НАТО.

Довідково: Ігри нескорених (англ. Invictus Games) — це міжнародні ігри в паралімпійському стилі. В іграх, створених принцом Гаррі, беруть участь поранені військовослужбовці та пов’язані з ними ветерани у таких видах спорту як баскетбол на візках, волейбол сидячи і веслування в залі. «Invictus» з латини означає «непереможний», «незламний» або «нескорений». Перші такі Ігри нескорених відбулися 2014 року в Олімпійському парку королеви Єлизавети у Лондоні.

Коментарі

Позначки: , , , ,