У Львові буде два пам’ятники героям ЗУНР, – Чаплінський

Новини 31 Серпня, 2018 82

Сьогодні, під час засідання виконавчого комітету ЛМР було розглянуто питання спорудження пам`ятника героям ЗУНР у Львові. Під час засідання було підтримано пропозицію щодо будівництва монументу від Львівської ОДА.

Відзначимо, Львівська міська рада відверто саботувала будівництва пам’ятника ЗУНР у Львові.  Сьогодні ж, після тиску громадськості, це питання у додаткових таки винесли на засідання виконавчого комітету.

Головний архітектор Львова Юліан Чаплінський про саботаж не говорить, натомість каже, що каменем спотикання стали проекти, які запропонувала міська влада та ЛОДА.

Так, з його слів, місто отримає у підсумку два пам`ятники на розі вул.Листопадового Чину/вул. Огієнка й на Городоцькій, 40:

“Я не озвучую свою особисту позицію, але конкурс міської влади проводився згідно з нормами законодавства та був затерджений. Наші колеги за весь час жодного разу не запросили нас до обговорення свого проекту”, – заявив Чаплінський.

На пряме запитання наших журналістів скільки ж буде пам`ятників героям ЗУНР у Львові архітектор впевнено відповів: два.

Один пам’ятник до 100-річчя Західноукраїнської Народної Республіки має розміститись на вул.Городоцькій, 40 буде встановлено скульптурну композицію, яка складається з лева, фігуру якого запозичено з герба Західноукраїнської Народної Республіки, та блоків дикого каменю з виноградною лозою, як символ того, що з краплі крові українських бійців Листопадового Чину та УГА, пролитої в боях за ЗУНР, зародилася вільна українська держава.

Інший монумент має постати на розі вулиць Листопадового чину та Огієнка. Проект пам’ятника є образним зображенням двох сил, які визріли у період ЗУНР – політичної і військової. Також знак державності – український герб зображений у вигляді полум’я. Відтак, в межах засідання члени журі висловили свої рекомендації щодо символіки та її зображення, які будуть надані переможцям для врахування у остаточному ескізі пам’ятника.

Нагадаємо, від Садового вимагають припинити саботаж спорудженню пам’ятника ЗУНР у Львові.

Коментарі

Позначки: , ,