У Львівському музеї історії релігії експонуються раритетні артефакти – речі воїна-кімерійця (ФОТО)

Новини 02 Листопада, 2018 537

Фото: Укрінформ

Безцінні експонати передав музею невідомий

Раритетні артефакти – бронзові атрибути воїна-кімерійця, що належать до середини чи другої половини VIII ст. до н. е., – презентували у Львівському музеї історії релігії.

Про це повідомляє Укрінформ.

“Церемоніальний шолом, виготовлений етруськими майстрами, пишно декорована давньогрецька пласка жертовна чаша – фіала, елементи колісничної упряжі – всі ці артефакти, датовані серединою-другою половиною VIII ст. до н. е. Безцінні експонати передав музею невідомий, який викупив їх через Інтернет. Його умова, що раритети будуть виставлені в експозиції, а також стануть предметом наукового дослідження і будуть описані в монографії, яку присвятять світлій пам’яті матері цього мецената”, – розповів доктор історичних наук Микола Бандрівський.

 

За словами вченого-археолога, такими експонатами могли б пишатися Лувр, Британський музей чи будь-який інший музей світу. Адже це – один із найбільш ранніх зразків захисного озброєння на території Центральної Європи, збережений у такому гарному стані.

Бандрівський зазначив, що такі етруські шоломи відомі в Європі лише на Апенінському півострові й на заході України.

Як вважають науковці, знайдені речі могли належати особі вершницької аристократії, представники якої оточували себе вишуканими й елітарно-знаковими обладунками.

Найближчим часом унікальні обладунки, згідно з побажанням дарувальника, віддадуть на спектральний аналіз у лабораторію Львівської політехніки.

Фото: Укрінформ

 

Коментарі

Позначки: ,