У Львівській ОДА підписали меморандум щодо створення пам’ятника Чортківській офензиві

Новини Кенцало Юра 01 Листопада, 2018 43
У Львівській ОДА підписали меморандум щодо створення пам’ятника Чортківській офензиві

У Львівській ОДА підписали меморандум щодо створення пам’ятника Чортківській офензиві

Сьогодні, 1 листопада, у день створення Західноукраїнської Народної Республіки, три області – Львівська, Івано-Франківська та Тернопільська – підписали Меморандум про співпрацю щодо встановлення пам’ятника з нагоди 100-річчя наступальної військової операції – Чортківська офензива. Про це інформує прес-служба ЛОДА.

«Чортківська офензива – це історія столітньої пам’яті, відданості служінню державі. Це історія, яка сьогодні підкреслює міць нашої державності», – наголосив перший віце-прем’єр-міністр України Степан Кубів.

З огляду на спільний інтерес сторони зобов’язуються спільними зусиллями встановити пам’ятник у м. Чортків Тернопільської області з нагоди 100-річчя військової наступальної операції Української Галицької Армії.

«Ми всі усвідомлюємо, що є спільна українська історія – від заходу і до сходу. І мусимо долучитись до  того, щоб ті бої, які вела українська армія, у якому б це не було столітті, були гідно увіковічнені. Чортківська офензива – це один із кращих прикладів військовогго мистецтва Української Галицької Армії, це приклад одного із кращих боїв часів ЗУНРу, це наша гордість і наша звитяга», – зазначив голова Львівської ОДА Олег Синютка.

До процесу створення пам’ятника залучать також громадськість.

Історична довідка:

Чортківська офензива (Чортківський наступ) або Червнева офензива – історична назва наступальної військової операції Української Галицької Армії (УГА), здійсненої в період з 7 по 28 червня 1919 року. Вона була однією з найзначніших наступальних операцій, що здійснила Галицька армія під час польсько-української війни в Галичині 1918 – 1919 роках. 25 тисяч українських солдатів і офіцерів примусили відступити по всій лінії фронту більш як 100-тисячну польську армію, добре озброєну і підсилену французами. І тільки зовнішні чинники та брак матеріально-технічного забезпечення врятували супротивника від воєнної поразки.

Підписання меморандуму про співпрацю щодо встановлення пам‘ятника з нагоди 100-річчя наступальної військової операції «Чортківська офензива»

Опубліковано 4studio Четвер, 1 листопад 2018 р.

Коментарі

Позначки: , ,