У команді Порошенка ми зможемо привести Україну до ЄС та НАТО – Омелян

Новини 22 Квітня, 2019 146

Під час зустрічі міністра інфраструктури Володимира Омеляна (ліворуч) зі студентами Національного університету «Львівська політехніка».

Не має бути жодних чвар навколо зовнішньополітичного курсу України. Це має бути європейський і євроатлантичний вектор.

Про це заявив міністр інфраструктури України Володимир Омелян в ексклюзивному інтерв’ю Прямому.

– Я думаю, що ми спільно в команді Петра Порошенка зможемо дати той результат, який державі необхідний. А це вступ України в ЄС та НАТО. Бо, крім нас, по-моєму, цього ніхто не хоче.

Можливо, ви знаєте. Можливо, президент якимось чином ділиться з вами. Він щойно сказав, що він лишається в політиці. Що це буде за формат? Бо ми розуміємо, що, мабуть, після президентського крісла в депутати вже не повертаються. Мають бути більш високі плани, амбіції. Які завдання перед собою наразі ставить президент?

– Насправді у нас парламентсько-президентська республіка. І парламентські перегони відбуваються в цьому році. Тому я переконаний, що Петро Порошенко буде брати в них участь. І не треба забувати, що місцеві вибори теж не за горами. І це теж дуже важливий елемент політичної стабільності держави. Бо саме завдяки децентралізації Петром Порошенком ми маємо активні громади. Громади, які формують реальний економічний порядок денний розвитку країни. І тут важливо, щоб ці два компоненти… ми отримали в них перемогу.

Аналітики, експерти та й самі політики говорять про те, що є певні загрози реваншу: дуже хочуть повернутися до влади ті люди, яких свого часу Майдан у 14 році фактично викинув із політики, викинув із України. Як ви думаєте, наскільки ці ризики є справді реальними, наскільки загроза є великою?

– Це вже видно неозброєним оком, з тих заяв, які звучать з протилежного табору. Але сьогодні президент подав руку. І я вважаю, що не має бути жодних чвар навколо зовнішньополітичного курсу України. Це має бути європейський і євроатлантичний вектор. Щодо можливих бажань реваншистів повернутися в Україні і повернути свої порядки, то я би хотів просто нагадати сумну долю двох президентів України, з яких один пенсіонер, а інший в Ростові. Не треба її повторювати для молодого хлопця, який тільки що завершив свою блискучу шоу-кар’єру і пробує політичну. Тому я думаю, що мудрість буде переважати, і ми отримаємо той результат, який потрібен для країни. І ми повинні швидко йти на Захід. Не думати, не обговорювати, а щоденно наближати членство України в ЄС та НАТО.

Сьогодні ми розуміємо, що на противагу новообраному президенту, звичайно, буде незалежний парламент. Але, тим не менше, допоки парламент лишається ще до осені таким, яким він є у тому складі. Як ви думаєте, чи захоче новообраний президент якимось чином знайти певні юридичні аргументи, аби розпустити парламент, і таким чином заводити своїх людей, створювати свій Кабінет міністрів і влаштовувати повну монополію влади?

– Успіх країни, який демонстрований був за останні 5 років, був, можливо, лише завдяки тому, що в Україні існувала єдність навколо низки важливих питань. Це була єдність президента, уряду і парламенту. Так, була маса дискусій, була маса проблем, але головні і ключові речі об’єднували всіх. І це те, що необхідно зберегти. І в кожного має бути достатньо мудрості заради України пожертвувати своїми амбіціями, фантазіями чи ідеями. І я думаю, що це буде ключовою метою. І переможе власне той, хто зможе запропонувати такий формат співпраці заради країни. Всі інші речі – хто розумніший, хто красивіший, хто смішніший – ми випробуємо вже під час найближчих днів. Завтра, нагадаю, завершується “епоха бідності”, і ми вступаємо в “епоху процвітання”. Хочу побачити.

Хочеться ще від вас просто якусь коротку настанову українцям. Бо ви знаєте, що певним чином зараз суспільство поділено на тих, хто підтримував одного кандидата чи іншого кандидата.

– Я в першу чергу хотів би подякувати всім виборцям, які прийшли і проголосували – і за Петра Порошенка, і за Зеленського. Ви молодці, ви висловили свою чітку громадянську позицію і те, що ви дійсно обираєте владу… Див не буде. Бо багато тих, хто голосували, сподіваються на диво завтра. Завтра буде тяжка праця. І не може бути жодних різних точок думок. Україна повинна бути модерною, сучасною і успішною державою. І це абсолютно логічний крок для влади – надати такі можливості. Так, багато хто хоче, щоб це відбувалося набагато швидше. І ми розуміємо, що кількість тих, які були проти нинішньої ситуації, була більшою, ніж кількість, хто голосував за конкретного кандидата. Ми зробили, я вважаю, дуже багато. Зробили більше, ніж зробили до нас. Але якщо народ хоче більшої швидкості – будь ласка, показуйте, на що ви здатні.

Коментарі

Позначки: