У Дрогобичі можна відвідати з екскурсією знамениту солеварню

Новини 18 Листопада, 2018 1 903

Фото: LiveJournal

Дізнатися про історію солеваріння і побачити процес виварювання солі

Екскурсії знаменитою солеварнею розробили в Дрогобичі на Львівщині.

Як повідомляє Zruchno.Travel, новий формат екскурсій знаменитою солеварнею Дрогобича буде доступний гостям і жителям міста з грудня 2018 року.

“Екскурсії ми почнемо водити з грудня цього року. Квитки можна буде придбати в Туристичному інформаційному центрі Дрогобича – їх вартість складе 30 гривень – це і за вхід на солеварний завод, і за екскурсійне обслуговування. Зараз ми розробляємо екскурсійну розповідь. Учасники дізнаються про історію солеваріння в Дрогобичі, на власні очі побачать процес виварювання солі, побувають в сховищі; відвідають Королівський шурф, з якого викачується розсіл”, – розповів директор Туристичного інформаційного центру Дрогобича Ігор Чава

У період розквіту солеварні тут функціонували два колодязя – Королівський і колодязь барона Гартенберга (шурф №2). На обох дозволявся солевидобуток на користь так званого “госпіталю для бідних” – невеликої лікарні при костелі. У 1565 році в Дрогобичі було виварено 26 тисяч бочок солі, в тому числі близько половини на приватних солеварнях, а решта на королівської жупі.

За словами Чави, екскурсії солеварним заводом проводилися і раніше, проте тільки за попереднім погодженням з керівництвом солеварні.

“Раніше, для того, щоб відвідати солеварню, необхідно було завчасно написати спеціальний запит. Однак, зараз, коли туризм в Дрогобичі почав набирати обертів, а солевиварний завод привертає все більше уваги, ми підписали договір про співпрацю з підприємством. Тепер квиток на екскурсію можна придбати прямо в ТІЦ і організацією займатимемося ми. Екскурсії ж для гостей проводитиме працівник солевиварного заводу”, – додав Чава.

Фото: Zruchno.Travel

Довідка. Історія солеварні у Дрогобичі Дрогобицька солеварня розташована неподалік від родовищ соляної ропи або ж сировиці. Була заснована у 1250 році. Протягом багатьох століть солеваріння було основним промислом у Дрогобичі. Це й відобразилось на гербі міста: на синьому тлі зображено 9 соляних топок (форма, у яку пресували сіль). В останні десятиріччя існування Галицько-Волинської держави Дрогобич стає одним із найзаможніших міст, адже тутешня сіль йшла на продаж не тільки до Галичини та Закарпаття. По річках Случ та Горинь судна із дрогобицькою сіллю пливли до ріки Прип’ять, згодом і по Дніпру, і опинялись на землях Київщини. У 1339 році Дрогобич захопили поляки, а сіль із навколишніх підприємств стала власністю короля. У 1772 році після першого поділу Польщі Східна Галичина стає територією Австрійської імперії. Окрім солеварного промислу, набирає обертів нафтопереробна промисловість. Сіль, видобута на дрогобицькому підприємстві, експортувалася до багатьох європейських країн. Але найбільшого свого розквіту солеварня досягла при австрійському правлінні.

 

Коментарі

Позначки: