У Бориславі будуть відшкодовувати кошти за термомодернізацію житлових будинків

Новини 08 Лютого, 2019 162

Ілюстрація: "Джерела Трускавця"

На засіданні виконкому Бориславської міської ради прийнято рішення «Про погодження Програми термомодернізації багатоквартирних житлових будинків для ОСББ та ЖБК у м. Бориславі на 2019-2023 роки».

Про це повідомили у Бориславській міській раді Львівщини.

Як повідомляється, 8 лютого на черговому засіданні виконкому було прийнято рішення «Про погодження Програми термомодернізації багатоквартирних житлових будинків для ОСББ та ЖБК у м. Бориславі на 2019-2023 роки», відповідно до якого передбачено створення на рівні місцевого самоврядування власних спеціалізованих джерел та широкого залучення додаткових джерел фінансування капітальних вкладень, залучаючи ОСББ, ЖБК та комерційні фінансові установи до процесів з фінансування та управління впровадженням енергоефективних та модернізаційних заходів.

Фото: Бориславська міська рада

Як доповіла спеціаліст управління житлово-комунального господарства та енергозбереження Олена Герич, обладнання та матеріально-технічна база сфери ЖКГ міста є застарілими, спостерігається зниження якості надання житлово-комунальних послуг, тому виникла потреба в координації спільних дій місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування та об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. «Метою Програми є стимулювання залучення інвестицій приватних власників для проведення заходів з термомодернізації багатоповерхівок та підвищення енергоефективності та рівня комфорту житлового фонду м. Борислава, зниження видатків мешканців багатоквартирних будинків на опалення, електричну, та інші види енергії, розвиток ініціативи мешканців багатоквартирних будинків, створення ефективного власника. Першочерговим завданням Програми є створення і запуск інституційного механізму стимулювання довгострокових і сталих джерел комерційного фінансування заходів з енергозбереження та термомодернізації багатоквартирних будинків шляхом запровадження механізму відшкодування частини кредитів, отриманих ОСББ, ЖБК на впровадження заходів з енергозбереження».

Отож, завдяки реалізації Програми позичальники (ОСББ і ЖБК) зможуть отримати відшкодування з міського бюджету м. Борислав за кошти, використані на впровадження заходів з енергозбереження, реконструкції і модернізації багатоквартирних будинків.

Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації Програми, розраховано на 5 років і загалом становить 7 млн. грн., із яких на 2019 рік передбачено 1 млн.грн.

«Скористатися Програмою можуть мешканці ОСББ та ЖБК, які за рахунок кредитних коштів впроваджують заходи з термомодернізації багатоквартирних будинків, – пояснює спеціаліст управління ЖКГ. – За попереднім аналізом до таких будинків належить близько 18 % житлового фонду. Відповідно чисельність мешканців, які можуть скористатися Програмою,становить 3,5 тис. осіб».

 

 

Коментарі

Позначки: , , ,