У басейні річки Західний Буг на Львівщині буде створено біосферний резерват

Новини 21 Червня, 2018 138

Фото Львівської ОДА

Найближчим часом планується розпочати роботи зі створення біосферного резервату в басейні річки Західний Буг на території Львівської та Волинської областей.

Як повідомили у прес-службі Львівської ОДА,  про це йшлося під час робочої наради щодо створення об’єктів природно-заповідного фонду на території Львівської та Волинської областей, яку спільно провели департамент екології та природних ресурсів Львівської ОДА з управлінням екології та природних ресурсів Волинської  ОДА. Участь у заході також взяли  представники райдержадміністрацій, районних рад, об’єднаних територіальних громад, міських, селищних та сільських рад.

За інформацією департаменту екології Львівської ОДА, найближчим часом планують розпочати роботи зі створення біосферного резервату в басейні річки Західний Буг на території Львівської та Волинської областей, з метою збереження в природному стані найтиповіших природних комплексів біосфери, здійснення фонового екологічного моніторингу, вивчення навколишнього природного середовища, його змін під дією антропогенних факторів.

«Особливістю біосферних резерватів є те, що вони відносяться до природоохоронних територій міжнародного значення та оголошуються рішеннями ЮНЕСКО. Наукові дослідження, спостереження за станом навколишнього природного середовища та інша діяльність в біосферних резерватах здійснюються на міжнародному рівні», – зазначив начальник управління охорони природних ресурсів та моніторингу департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОДА Андрій Сенюк.

Довідка. Біосферний резерват – це територія, на яку поширюється міжнародна програма охорони навколишнього середовища ЮНЕСКО «Людина і біосфера» (анг.: Мап апd Віоsрhеrе, МАБ), спрямована на забезпечення збалансованих відносин між людиною і природою. Біосферні резервати були створені для збереження біологічного різноманіття та можливості відстеження змін у навколишньому середовищі в планетарному масштабі.

Вони виконують три основні функції:

  • охоронну, спрямовану на збереження ландшафтів, екосистем, видового і генетичного біорозмаїття;
  • розвиткову, тобто сприяння формам розвитку, які можна вважати соціально, культурно та екологічно сталими;
  • матеріально-технічного забезпечення, через реалізацію освітньої діяльності, підготовку, дослідження та моніторинг місцевих, регіональних, національних і глобальних питань, пов’язаних з охороною та сталим розвитком.

 

 

Коментарі

Позначки: ,