Тисячолітній «Меч вікінга» експонується у Винниках

Новини 12 Березня, 2019 294

Фото: Винниківська міська рада

Комунальний заклад ЛОР «Історико-краєзнавчий музей», Національний науково-дослідний реставраційний центр України, Міністерство культури України представили унікальний артефакт «Меч вікінга».

Як повідомляється на сайті Винниківської міської ради, меч із тисячолітньою історією представив директор музею Ігор Тимець. Вітальні слова виголосив перший заступник голови ЛОР Андрій Білоус, історик Роман Шуст, художник-реставратор Віктор Голуб та міський голова Винник Володимир Квурт.

«Насправді, у Винниках відбувається непересічна подія. Ми отримали унікальний експонат, якому більше тисячі років. Тисячу років тому він був у чиїхось руках боронив, захищав, був символом лицарства і звитяги. Фантастично, що він сьогодні перебуває у львівському музеї і, насправді, без археології, без наукових досліджень українська історія, напевно, буде не настільки і сильна, і потужна. І хочеться, щоб це розуміли не лише тут, у нас на Львівщині, щоб таке розуміння прийшло і на рівні держави», – акцентував міський голова Володимир Квурт.

Фото: Винниківська міська рада

Фото: “Винниківський вісник”

Меч вікінга було знайдено на території Львівської області та нелегально вивезено за межі України. Естонські митники затримали меч на перетині кордону з Росією. Зусиллями багатьох небайдужих людей знахідку повернули в Україну.

Ілюстрація: Maxim Levada

Фото: УНІАН

 

Коментарі

Позначки: ,