Повна фіскалізація малого бізнесу стала невідворотною, оскільки сьогодні Верховна Рада України ухвалила в цілому законопроекти №1053-1 про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг та №1073 щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг, без врахування цілого ряду пропозицій представників бізнесу і експертів, про це на своїй сторінці в соціальній мережі Фейсбук написала народний депутат фракції «Європейська Солідарність» Ніна Южаніна.

«Цілий ряд пропозицій, які озвучувалися представниками бізнесу, і були подані до законопроектів мною як народним депутатом, були відхилені членами комітету, у якому більшість становить фракція «Слуга народу». Зазначені правки допомогли б зробити для малого бізнесу входження до нової системи більш плавним та поступовим. Але законопроект прийнято без цих пропозицій. Отже маємо те, що маємо», – написала політик.

Народний депутат зауважила, що, це зокрема, правки, щодо незастосування РРО для другої – четвертої груп до 2024 року. Не враховано пропозицію щодо того, що програмне забезпечення має пройти в державних органах повну сертифікацію на відповідність його безперебійній роботі.

«В проголосованих законопроектах пропонується, що програмне забезпечення буде працювати через електронний кабінет, який, як ми знаємо, кожного тижня дає збої в роботі», – зауважила парламентар.

Крім того не почули мої пропозиції і щодо скасування звітності щодо формування фіскальних звітів, фіскальних звітних чеків для програмних РРО, адже інформацію про формування цих звітів буде надсилати податкова, тоді як платник буде нести відповідальність за документи, які він сам не формував», – написала Ніна Южаніна.

Парламентар наполягала і на обов’язку продавця видавати фіскальний чек (відповідно до цивільного законодавства чек є єдиною формою договору щодо набуття прав власності на придбаний товар. Водночас у законопроектах передбачено, що чек буде не видаватися, а надаватися в електронній формі і, відповідно, жодних правочинів покупець із ним не зможе зробити), зауважила народний депутат.

Також була відхилена пропозиція Ніни Южаніної щодо скасування норм щодо кеш-беку як додаткового антиконкурентного інструменту в руках шахраїв.

«Шляхом підробки дійсних чеків за допомогою технічних засобів вони можуть збільшувати суми за розрахунковою операцією, і це буде підставою для накладання штрафів на суб’єктів господарювання», – вважає політик.

«Саме тому ми голосували проти цих законопроектів і до останнього сподівалися, що парламент дослухається до малого бізнесу. Але цього не сталося, причому виключно через голоси фракції монобільшості.

Тотальна фіскалізація стала невідворотною і за це мусите «дякувати» тим, хто обіцяв вам протилежне», – резюмувала Ніна Южаніна.