То є Львів: з пам‘яток архітектури падають автентичні карнизи і люкарни (ФОТО)

Новини 25 Листопада, 2019 1 282

Фото: ФБ/Ivan Shchurko

У центрі міста з антику будинку на голови перехожим може впасти ваза

У Львові продовжують руйнуватися пам‘ятки архітектури. Городяни у соцмережах обурюються бездіяльністю міських чиновників і закликають владу Львова  реагувати на нищення декоративних елементів пам’яток архітектури у місті.

Про це пише “Четверта студія” з посиланням на дописи у соцмережах.

«Чергова люкарна з львівського даху відлетіла в інші, теплі краї. В інший Львів, який люблять і шанують його мешканці, бережуть чиновники, реставрують фахівці. Разом з люкарною відлетів автентичний карниз, а на даху поселився всюдисущий паразит профнастилу.

Вул. Соломії Крушельницької, 13. Пам’ятка архітектури місцевого значення №1083-М, але то “не помічне”.

Архітектор Альфред Каменобродський, пишний неоренесансний будинок з фантастичним, чи не найбагатшим у Львові, декором дахів.

Лілія Онищенко Маріанна Мороз Управління охорони історичного середовища Andriy Moskalenko, без особливої надії (бо “брак повноважень” і “брак грошей”, “брак рук” і “брак фахівців”, “брак бажання, часу, …”, але може вона, та люкарна, десь збереглася? Може ви якось прореагуєте на пошкодження пам’ятки архітектури, нищення декоративних елементів? Покараєте вандалів?», – зазначається у дописі Ivan Shchurko у ФБ.

Як зазначає Ivan Shchurko, у Львові на вул. С.Крушельницької ваза на антику будинку № 7  становить загрозу перехожим через свій стан, і в будь-який час може впасти. Автор допису закликає міських чиновників  акуратно демонтувати цінний елемент декору і зберегти чи “законсервувати” до кращих часів.

“Вул. С. Крушельницької, 7. Єдина, дивом збережена, ваза на аттику будинку. І виглядає, що наближаються її останні дні… Що маємо:

✔️ реальну загрозу для мешканців, які ходять по вулиці
✔️загрозу для транспорту, який проїзджає чи припаркований поруч
✔️загрозу остаточно втратити цінний елемент декору фасаду
Що треба зробити:
акуратно демонтувати цю вазу, застосувавши автовишку і залучивши відповідних фахівців
зберегти/законсервувати “до кращих часів”
спробувати домовитися з кафедрою реставрації Інституту архітектури НУ”ЛП”, про включення цього об’єкту у практичний навчальний процес, якщо місто не здатне ефективно берегти такі речі

Категорично не мають цього робити ЛКПешники, які є знаними варварами і які реставрацію не сприймають інакше, як обдовбування. Якщо ви не здатні це організувати, дайте знати. Спробуємо якось організувати громадські зусилля!”,- зазначається у дописі  Ivan Shchurko у ФБ.

Фото: ФБ/Ivan Shchurko

Скриншот ФБ

Довідка. Люкарна (фр. lucarne, від лат. lux «світло») — вид дахового вікна (переважно овальної або круглої форми). Зазвичай не виступає за межі червоної лінії фасаду. У добу пізньої французької готики і ренесансу багато декорувалось.

 

Коментарі

Позначки: , , , , , ,