То є Львів: виконком дозволив збудувати готель на колишньому цвинтарі (ФОТО)

Новини 22 Листопада, 2019 1 598

Гробівець Павла та Марії з Гіжинських Рибаків на Стрийському кладовищі. Фото до 1911 року/"Фотографії старого Львова"

Тут були поховані австрійські та німецькі вояки

На виконавчому комітеті Львівської міської ради  прийняли рішення про будівництво готелю на вул. Лижв’ярській.

Як пише «Четверта студія» з посиланням на прес-службу Львівської міської ради, сьогодні, 22 листопада, на виконавчому комітеті Львівської міської ради прийняли 5 рішень у сфері містобудування. Зокрема, одним із прийнятих проєктів рішень стало будівництво багатофункціонального готельного комплексу на вул. Лижв’ярській, 1.

Як зазначається, раніше питання про будівництво на вул. Лижв’ярській, 1 вже перебувало на розгляді у виконавчого комітету, проте було відправлене на доопрацювання.

Так, одним із питань, які ставили члени виконавчого комітету була зміна максимальної висоти забудови: в змінах до рішення йшлось про 72 м, і цю цифру погодила містобудівна рада. Натомість, у попередніх містобудівних умовах та обмеженнях гранична висота становила 34 м. У зв’язку із неточностями, було прийняте рішення відправити проєкт на доопрацювання.

«Раніше це питання вже перебувало на розгляді у виконавчому комітеті, відповідно його відправили на доопрацювання. Був пропрацьований новий варіант, у який внесли певні корективи. Зокрема, корективи стосуються висоти, яка залишається такою ж, як і у попередніх містобудівних умовах та обмеженнях, — 34 м. А також пропонується 40% забудови цієї земельної ділянки», — доповіли в управлінні архітектури та урбаністики.

Відомо, що реконструкцію з розширенням існуючої будівлі багатофункціонального готелю на вул. Лижв’ярській, 1 проводитиме ТзОВ «Парк спейс». Розширення відбудеться за рахунок прибудови та надбудови під багатофункціональний готельний комплекс з підземною автостоянкою. При цьому, одна частина готелю має бути класичним готелем, інша — апарт-готелем.

На проектування готельного комплексу мають оголосити міжнародний архітектурний конкурс, після чого забудовник зобов’язаний повідомити про наміри забудови ЮНЕСКО та Мінкульт.

У соцмережах вже коментують рішення виконкому:

«22 листопада 2019: виконком Садового (він же виконавчий комітет міської ради Львова) погодив будівництво готелю на території Парку культури (площа 1 га), а саме – на місці занедбаного музею ПрикВО. Висота готелю буде 72 метри! і це чітко зазначено в документації. Спершу висота мала бути 34 метри, але потім документи “переоформили” на добудову і скоро будем мати 72. Та якщо в документах 72 метри, думаю до соточки дотягнуть мансардами.

Хочу також нагадати нешановним львівцям, що цей музей ПрикВО був збудований зумисне на знищеному совєтами цвинтарі, де були поховані австрійські (І Світової) та німецькі (ІІ Світової) вояки. Власне, така була злісна концепція окупаційної совєтської влади збудувати музей Совєтської Слави на ворожих кістках… Тепер там буде Гілтон…»,- зазначає у дописі на своїй сторінці у ФБ  George ON.

Скриншот ФБ

Довідково. Стрийський парк та Парк культури є найбільшими та, мабуть, найпривабливішими парками Львова. Щодня їхніми алеями проходять тисячі львів’ян. Хтось з поспіхом іде на роботу, а хтось просто прогулюється, ховаючись в тих тихих затишних куточках від метушні великого міста. А ще доволі часто, під час різноманітних свят, ці місця стають місцем для концертів та фестивалів. Проте, крокуючи по алеях цих парків чи витанцьовуючи під виступи улюблених виконавців, мало хто замислюється, а що ж знаходиться там в землі, під ногами. А знаходиться там ціла маса людських кістяків, що залишились тут у спадок від Стрийського кладовища.

Жодного імені з тих, хто був похований на цьому «старому» Стрийському кладовищі історія не зберегла. Усі записи знищила пожежа ратуші в 1848 році. Відомі лиш факти, що тут хоронили переважно німців, котрі належали до перших австрійських урядовців Львова або ж колоністів. Надати інформацію про імена похованих могли б самі надгробки, проте їх не стало ще в 1879 та 1894 роках в ході облаштування парку та підготовки Крайової виставки відповідно. До речі, надмогильним плитам у 1894 році знайшли доволі «оригінальне» застосування. Саме з них зведено штучні руїни та водонапірну вежу у Стрийському парку.

Закривши одне кладовище необхідно було відкрити альтернативне, що і було зроблено в тому ж 1823 році. Новий Стрийський цвинтар було закладено уже на протилежній стороні вулиці Стрийської і в дещо віддаленому від колишнього кладовища місці. Зараз це ділянка в межах Парку культури, на котрій знаходяться залишки колишнього музею ПрикВО.

Відомо, що початково на цьому «новому» кладовищі ховали знову ж таки німців. Проте, ця тенденція втрималась не довго. Зокрема, жертв епідемій міста, котрих у XIX ст. було чимало, хоронили саме на Стрийському кладовищі.

Ліквідація цвинтаря відбувалася поступово. Частину могил було прибрано у 1937 році в ході розширення вулиці Кадетської (Героїв Майдану). Основну ж масу могил забрали під час облаштування Парку культури на початку 1950-х років. Остаточно Стрийський цвинтар було знищено під час зведення монументу бойової слави Збройних Сил СРСР у 1970 році.

Вигляд Стрийського парку та Парку культури з космосу. Червоним позначено "старий" та "новий" Стрийські цвинтарі
Вигляд Стрийського парку та Парку культури з космосу. Червоним позначено “старий” та “новий” Стрийські цвинтарі/”Фотографії старого Львова”

Проте, знищено було лиш наземну частину цвинтаря. Більшість ж останків похованих і досі залишаються в землі, над котрою прогулюються люди, відбуваються різноманітні концерти та фестивалі, де ніхто не задумується та й не знає, що таємничать під собою ці місця.

Коментарі

Позначки: , , , , , ,