“Техногенній катастрофі за майже 27 років треба нарешті завадити”, – Степан Кубів про провалля поблизу Трускавця

Новини 23 Листопада, 2017 169

Трускавець, Львівська область

Впродовж років на ліквідацію небезпеки провалля землі на території “Полімінералу” у Стебнику виділили 73,5 млн грн, проте загроза обвалу грунтів досі реальна

Сьогодні, 23 листопада, перший віце-прем’єр-міністр – міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів взяв участь у засіданні обласної комісії техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій щодо техногенної катастрофи на території гірничо-хімічного підприємства “Полімінерал” у Стебнику Львівської області. Про це повідомляє прес-служба ЛОДА.

“З 1999 по 2014 рік на консервацію проблемної ділянки регулярно виділялися кошти: з резервного фонду держбюджету спочатку 9 млн грн, потім ще 46,5 млн грн. Усього, разом з коштами  місцевого бюджету 73,5 млн грн. Але попри це бачимо, що проблема залишається”, – підкреслив Степан Кубів.

Під час засідання учасники зазначили, що постійна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки проводиться Львівською ОДА регулярно з 2005 року, За її висновками з 2006 року піднімалася низка питань про необхідність перенесення інженерних мереж та вирішення питань щодо приватних об’єктів у зоні ризику.

“Зараз перед нами стоїть питання у трьох площинах. Перш за все – перенесення високовольтних ліній електропередач. Наступне, що слід вирішити – це проблема з дорогою. Але найголовніше завдання, яке стоїть перед нами сьогодні – це недопущення наступних провалів””, – зазначив голова Львівської ОДА Олег Синютка.

“По-перше слід напрацювати новий, якісний проект консервації, оскільки попередній мав суттєві недоліки і уже не відповідає вимогам часу. Це довгострокова робота, але уже зараз можна розпочати підготовчі роботи з моніторингу  та технічного забезпечення подальших процедур із залученням експертів. Головне  запобігти подальшим обвалам ґрунту, бо небезпека залишається велика. По-третє, проблему щодо приватних будинків та інших приміщень у зоні ризику треба проводити з урахуванням питання власності. щоб врахувати усі обставини та питання.”, – зазначив Степан Кубів у підсумку.

Степан Кубів доручив Мінприроди, Мінфіну, ДСНС, Держгеонадра, Держгеології, Фонду держмайна разом з Львівською ОДА провести відповідні наради та експертизи щодо ситуації у Стебнику та надати свої пропозиції для прискорення розробки проекту консервації рудника. “Проблему цієї техногенної катастрофи за майже 27 років треба нарешті вирішити системно. Маємо раціонально використати наявний ресурс і не допустити повторення загрози”, – підкреслив Степан Кубів.

 

Довідково:

Діяльність Стебницького гірничо-хімічного підприємства “Полімінерал” розпочалася ще у 1922 році, відкрили рудник № 1 та № 2 (над ними зараз знаходяться населені пункти м. Стебник, с. Модричі, с. Станиля). На території рудника № 2 ПАТ “Стебницьке гірничо-хімічне підприємство “Полімінерал” утворився провал земної поверхні, внаслідок несвоєчасного і не в повному обсязі виконання власником підприємства умов договору купівлі-продажу, тобто умов консервації. Цей провал є техногенною катастрофою і загрожує витіканню висококонцентрованого соляного розчину, який зберігається у переповненому хвостосховищі і потрапляння цього розчину у р. Дністер, через це прийнято рішення розробити новий проект консервації рудника. Протягом 1999-2009 років з резервного фонду державного бюджету виділялись кошти на консервацію об’єкта.  30.09.2017 в межах рудника № 2 утворився новий провал 200 м Х 210 м Х 40 м (глибина).

Коментарі

Позначки: , ,