Сире насіння кавунів їсти не треба, – Супрун

Новини 13 Серпня, 2019 1 683
Сире насіння кавунів їсти не треба, - Супрун. Фото: відкриті джерела.

Сире насіння кавунів їсти не треба, - Супрун. Фото: відкриті джерела.

Попри велику кількість корисних речовин, які містить насіння кавуна, у ньому ще є антинутрієнти

Про це очільниця МОЗ Уляна Супрун розповіла у Faceook, пише Еспресо.

“Кавунове насіння містить так звані антинутрієнти: фітин, танніни, оксалову кислоту та інгібітори трипсину (ферменту, що розщеплює білки). Тому сире насіння їсти не варто. Найкраще знижують вміст антинутрієнтів сушка в духовці чи смаження”, – зазначила вона.

Проте, насіння рекомендують не викидати, а сушити в духовці і зберігати “на довгі зимові вечори, коли так хочеться щось погризти”.

Також Супрун розповіла, чому від кавунів буває зле:

Кишкові інфекції Salmonella та Listeria живуть на поверхні немитих овочів, особливо тих, що продають на землі, трасі чи на ринку біля м’яса. Якщо їх різати і куштувати перед купівлею, чи їсти вдома немитими, то бактерії з поверхні потраплять у м’якоть і згодом в кишківник. Достатньо навіть купити пів кавуна в супермаркеті, щоб в розріз потрапили бактерії. Тож загрозу здоров’ю становлять не ранні кавуни, а брудні. 

Люди з надлишком калію в крові, мають не переїдати кавунів. В кавуні міститься калій, який здоровій людині буде на користь, а тим, хто не може регулювати рівень калію в крові, зашкодить і викличе аритмію чи спазми м’язів.

“Цукрів в кавуні відносно мало, але літр кавунової м’якоті — це уже 60 грамів цукру. Тож звична щедра порція кавуна має значне глікемічне навантаження. Найкраще — це знати міру та суміщати кавуни із іншою рослинною їжею, багатою на клітковину. Це зробить підйом глюкози в крові не таким різким”, – додала очільниця МОЗ.

 

Коментарі

Позначки: ,