Супрун дала поради, як зробити шашлик менш шкідливим

Новини 26 Серпня, 2019 801
Супрун дала поради, як зробити шашлик менш шкідливим

Супрун дала поради, як зробити шашлик менш шкідливим

В.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун дала кілька порад, щоб зробити шашлик не таким шкідливим для здоров’я

Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook, пише Еспресо.

Супрун радить почистити гриль чи мангал перед тим, як розвести багаття. Тоді “копоть від попередніх шашликів, у якій містяться канцерогени, піде в смітник, а не на стіл”.

М’ясо вона радить брати нежирне, або зрізати весь жир, що можна зрізати.

“Справа не лише в калоріях. Коли жир крапає на вугілля та реагує, утворюються поліциклічні ароматичні вуглеводи. Що їх більше, то більший ризик раку підшлункової залози, прямої кишки і молочної залози, свідчать досліди на тваринах. Виокремити саме вплив “шашличків” на здоров’я людей – складно”, – пише Супрун.

Маринувати м’ясо, на її думку, краще з пряними травами та спеціями, бо “розмарин, орегано, чорний перець та чілі містять антиоксиданти”. А для маринаду використовувати томатний чи лимонний сік, розведений яблучний оцет або соєвий соус, але не майонез і не олію.

Інша порада – половину м’яса, а то й більше замінити овочами.

“М’яса багато їсти не варто – порція має бути не більше, ніж середина долоні”, – наполягає Супрун.

Також, на її думку, варто приготувати м’ясо попередньо в мікрохвилівці чи духовці, щоб на пікніку “залишиться лише знову нагріти”.

А там, для кого цей метод не підходить, очільниця МОЗ пропонує спробувати готувати на різній температурі.

“Цього непросто досягнути, але спробуйте смажити на невисокій температурі, щоб їжа не темнішала і не підгоряла, а потім додайте жару. Так ви досягнете жаданої реакції Майяра — утворення скоринки. Але далеко та шкідливо процес не зайде, бо часу забракне”, – пише Супрун.

Також вона радить “пити лише воду” та дбати про гігієну. “Те, що впало, їсти уже не можна”, – підкреслює чиновниця.

До цього вона додала, що “смажити шашлики топлес – погана традиція” та підкреслила, що перебування під відкритим сонцем призводить до фотостаріння, а “поліциклічні ароматичні вуглеводи потрапляють до шкіри, та збільшують ризик розвитку пухлин”, – написала Супрун.

Коментарі

Позначки: , ,