Сьогодні два храми Львова відзначають престольний празник

Новини 29 Вересня, 2019 176

Фото з відкритих джерел

Два храми під покровом свв. Віри, Надії і Любові та їх матері Софії відзначать престольний празник

Два храми Львова під покровом свв. Віри, Надії і Любові та їх матері Софії відзначать престольний празник.

Християни східного обряду, 30 вересня, вшановують пам’ять св. Софії і її трьох дочок: Віри, Надії і Любові. У Львові два храми освячені на честь цих святих мучениць. Однак святкування у цих храмах перенесли на неділю, 29 вересня.

Про це повідомляє «Духовна велич Львова».

 Храм Святої Софії (вул. І. Франка, 121а).

12.00 год. – Божественна Літургія.

14.00 год. – освячення фігури святого Шарбеля

Храм  Мучениць Віри, Надії, Любові та їх матері Софії УГКЦ (вул. Віри, Надії, Любові)

10.00 год. – Водосвяття

12.00 год. – святкова Божественна Літургія.

Традиції на День Віри, Надії, Любові та матері їх Софії

У народі день святих мучениць називали “всесветными бабиними іменинами” або «бабиним днем», оскільки іменини в цей день відзначали безліч жінок і дівчат. Вважається, що ці християнські святі є покровителями жінок у родинних і домашніх справах.

За давньою традицією, жінки, подібно до Софії, яка оплакувала дочок, повинні почати день з плачу. Сльози на «бабські іменини», як вважалося, протягом року будуть оберігати домівку жінки від нещасть.

У селах 30 вересня влаштовували великі молодіжні гуляння – так звані «сільські святці». Молоді люди ходили на «вечерини», де могли зустріти свою другу половину. Сімейні жінки в цей день йшли до церкви, де купували три свічки. Дві з них ставили в храмі, а одну несли в будинок. Опівночі свічку ставили в хлібний коровай, запалювали і 40 разів читали над ним молитву про домашній спокій. Вранці цим короваєм слід було нагодувати членів сім’ї.

 

Коментарі

Позначки: , ,