Що пишуть найрейтинґовіші партії про українську мову у своїх виборчих програмах

Новини 05 Липня, 2019 225
Що пишуть найрейтинґовіші партії про українську мову у своїх виборчих програмах

Що пишуть найрейтинґовіші партії про українську мову у своїх виборчих програмах

Учасники Руху “Українська Дія” проаналізували, що пишуть найбільш рейтинґові партії, які беруть участь у цьогорічних виборах Верховної Ради про українську мову в своїх офіційних програмах. Про це пише UA.INFO.

1. Найрейтинґовіша наразі президентська політична Партія “Слуга Народу” обіцяє підтримувати українську мову передусім бюджетною гривнею.

Її виборча програма каже: “Створимо систему підтримки української мови та культури за допомогою фіскальних стимулів і пріоритетного державного фінансування”.
Це – гарно, але що з правами на використання української мови громадянами України на всій її території та в усіх сферах суспільного життя, як це передбачає Конституція? Телебачення буде, нарешті, українською. Чи “як зараз”?!. А обслуговувати в кафе чи крамниці українською мене будуть, чи знов “каму как нравіцца”?..
Відповідей на ці суттєві питання в програмі партії “Слуга народу”, на жаль, нема…

2. Абсолютно нічого про захист і підтримку державної української мови нема у програмі другої в країні за популярністю політичної сили – “Опозиційної платформи – за життя!”.

Натомість, в її програмі є пункти, які є явно небезпечними для майбутнього української. Так, зокрема, у розділі програми “ОП – ЗЖ” “Україна – правова демократична держава2, Плятформа обіцяє своїм прихильникам наступне: “скасування антиконституційних, дискримінаційних законів про мову, освіту, перейменування церкви; про декомунізацію, люстрацію, тощо; звільнення усіх політичних в’язнів попереднього режиму…”.

Проте, ОП “За життя!” – всім відома явно антиукраїнська сила, ворожість якої до української мови є добре знаною і нікого не викликає здивування.

Натомість, в її програмі є пункти, які є явно небезпечними для майбутнього української. Так, зокрема, у розділі програми “ОП – ЗЖ” “Україна – правова демократична держава2, Плятформа обіцяє своїм прихильникам наступне: “скасування антиконституційних, дискримінаційних законів про мову, освіту, перейменування церкви; про декомунізацію, люстрацію, тощо; звільнення усіх політичних в’язнів попереднього режиму…”.

3. Наприклад, ви здивуєтесь, але жодного слова про захист і підтримку української мови, як і самого словосполучення “українська мова” немає у виборчій програмі партії “Голос”, яку очолює Святослав Вакарчук.

І про мову, як вже сказано, Ви нічого там не знайдете. Отже, хоч сам Святослав Вакарчук говорить українською і радо позує у вишиванці, як і більшість чільного складу його списку, нічого конкретного про їхні позиції з мовного питання виборці дізнатись не в змозі.

Тож, чи існує така позиція узагалі, або “Голос” діятиме “по ситуації”?.. Наприклад: вони ЗА пропозицію очільника Офісу президента Андрія Богдана про надання московській мові офіційного статусу “на Донбасі”, чи проти?.. А пропозиція Шефіра про перегляд Закону “Про Мову” з метою повного вилучення звідтам будь-яких згадок про мінімальні квоти присутности української на радіо та телебаченні – підходять вони Святославу і його сподвижникам, чи ні?..

Наразі, дізнатись про це ми не можемо, а можемо лише констатувати, що у “мистецтві створення неясних позитивних очікувань” Святослав перевершив самого Зеленського, прихильники котрого в своїй програмі написали-таки про українську мову хоч щось.

4. Проведення колишнім президентом Петро Порошенко своєї минулої виборчої кампанії під ґаслами “Армія! Мова! Віра!”, котрі добре запам’яталися українцям з білбордів, спонукає думати, що в програмі очолюваної ним політичної сили “Європейська Солідарність” питанням української мови присвячене вагоме місце: ґрунтовно розроблений розділ, щонайменше.

Проте, на практиці це не так!

В програмі “ЄС” про українську мову сказано виключно в минулому часі: “Ми досягли історичних проривів у справі зміцнення незалежності України. Підтримка української мови (при забезпеченні прав меншин), отримання Томосу про автокефалію Української Церкви, політика деколонізації – кроки, які стверджують нашу самобутність”.
Напрошується висновок: в “ЄС” вважають, що для підтримки і захисту української мови зроблено вже достатньо, тому до їхніх пріоритетів на майбутнє ці питання не належать.

5. Ні слова не сказано про українську мову і в виборчій програмі політичної партії Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”

6. Нічого не згадує про українську мову і виборча програма Політична партія “Сила і Честь”, яку очолює Ігор Смешко.

7. Захист української мови впродовж останнього часу зробив одним з наріжних каменів своєї публічної риторики лідер Радикальної Партії свого імени Олег Ляшко.

Проте, про українську мову у виборчій програмі РПЛ сказано лише наступне: “Поки ми в парламенті – нікому не дозволимо забрати у нас мову, розбазарювати наші землі і топтатися по українській душі”.

Що б це мало значити конкретно? Квоти для української мови на радіо та телебаченні будуть збережені на існуючому рівні, розширені до якихось прийнятних показників, чи, навпаки, узагалі скасовані? А українські переклади новинок світової літератури фінансуватимуться державою, чи “як зараз”.

8. В програмі партії “Громадянська позиція”, яку очолює Анатолій Гриценко, про українську мову та культуру сказано наступне: “Ми запровадимо нову культурну політику, спрямовану на об’єднання країни. Україну об’єднають мова, духовність та народні традиції. Державне фінансування розвитку національних культури й духовності, включно з державним замовленням, становитиме не менше 1% ВВП”.

Це – безумовно краще, ніж в Ляшка, але теж – розмито і незрозуміло. Фінансування музею – це “розвиток духовности”, так?.. А якщо екскурсії в ньому для українських школярів проводяться московською мовою, то входить це фінансування в обіцяний Гриценком “1 процент2, чи ні?

В цілому, однак, можна зробити висновок: Гриценко, як і Зеленський, обіцяє відкупитися від української інтеліґенції гривнею. Хоча, можливо, її “95 Квартал” освоїть на українофобські “комедії” типу “Останній м..ль”.

 

Коментарі

Позначки: , , , , ,