Садовий проти передачі аеропорту “Львів” у концесію

Новини 31 Жовтня, 2019 95

Фото: прес-служба аеропорту "Львів"

Сьогодні й завтра у Львові близько 200 учасників з-понад 10 країн світу говоритимуть про безпеку, геополітику й конфліктні ситуації сьогодення. Своїми ідеями, досвідом та знаннями авторитетні спікери ділитимуться в межах теми «Росія в Європі: старі помилки чи нові виклики?». Подія триває у центрі Митрополита Андрея Шептицького, і загалом заплановано вісім панельних дискусій. Про це пише Четверта студія з посиланням на прес-службу ЛМР.

Вже традиційно, дискусії розпочали вітальними слова організаторів та співорганізаторів.

«Це чудове місто, чудова локація для форуму, яка пояснює сутність цієї частини Львова. Я американець, і ми знаємо, що Україна — це не лише президентські перегони», — зазначив Бен Ходжес, генерал-лейтенант Збройних сил США (у відставці).

Як зауважив міський голова Львова Андрій Садовий, в місті відбувається багато форумів, проте Безпековий форум — особливий. Місто уже давно взяло на себе відповідальність за безпеку, — каже мер, тож тепер не дозволить передати аеропорт «Львів» у концесію — адже воно має надважливе значення в плані безпеки.

«У Львові багато форумів відбувається, сьогодні є три форуми — Безпековий, Економічний і ОСББ. Але, чесно, моніторячи усі форуми, Безпековий форум є особливий, бо тут критично багато людей з мудрими очима. Це я вас хвалю. Велика подяка всім, хто долучився до організації форуму. Це велика честь для Львова бути разом і мати можливіть спільного думання. Це важливо, що ми добре аналізуємо те, що було.

Вчора я сидів з генералом Ткачуком і згадав одну історію. У 2014 році в лютому в Україні почались процеси дестабілізації — Луганськ, Донецьк. Також це було у Львові. В один день молоді люди, яких було підштовхнуто, пішли палити приміщення СБУ, поліції і прокуратури. На два тижні правоохоронців не було в місті. Поліція втекла, прокуратура втекла, СБУ втекла.

Тоді, не маючи жодних повноважень, місто взяло на себе відповідальність за безпеку. Ми дали меседж людям, почали організовувати добровільні дружини, самоорганізація, люди патрулювали місто, бо поліції не було, вони боялися, що їх поб’ють. Рівень недовіри до них тоді був дуже великий. В цей час я отримував цікаві смс, що до Львова можуть прилетіти російські спецпризначенці, декілька літаків, вони можуть дестабілізовувати ситуацію, а аеропорт в той час був під керівництвом, яке було призначено за часів Януковича. Я мав дуже велике переживання.

Генерал Ходжес сьогодні багато говорив про летовище. Враховуючи важливість летовищ, маю одну думку. Ми мали 500 летовищ у 90-х роках, сьогодні — 50. З них регулярні авіасполучення виконують з 11. Всі авіасполучення з Києва до того чи іншого міста. У Львові ситуація особлива, бо львівське летовище жодним з найкращих в Україні. У нас 41% приросту пасажиропотоку за рік. Це номер один в Україні. Ми як летовище мали 523 млн грн доходу торік, 128 млн грн — чистого прибутку. Летовище успішне, прекрасне. Чи багато державних підприємств, які мають такі показники? Думаю, що ні. І тут в Маріуполі на економічному форумі міністр інфраструктури озвучує ідею передати його у концесію.

В мене шок. Я розумію, коли підприємство є збиткове і треба нового господаря, а коли підприємство є успішне, має також мілітарну функцію, бо Яворівський полігон, доставка техніки, є літакоремонтний завод. Може в Уряді не розуміють важливість розвитку летовища. Це почалось ще за минулого Уряду. Я би хотів, щоб у дискусіях ви це питання також підсилили. Сьогодні у нас сесія і депутати будуть голосувати за звернення, щоб не допустити концесію, бо йде російська агресія і нема гарантії, хто може бути тим концесіонером. Верховенство права у нас ще радянське. Громада готова прийняти летовище у комунальну власність. Це такий меседж і біль. Поза тим, не забувайте про хорошу львівську каву і генеруйте геніальні ідеї, які будуть рятувати світ. Критичність мудрості, яка є в залі, зашкалює”, — сказав мер Львова.

Як зауважила Оксана Сироїд, народна депутатка України VIII скликання, заступниця голови Верховної Ради України, правитель має добре знати історію своєї країни, щоб її захистити. Тому два дні форуму присвятять власне історії і українським теренам.

«Дуже тішусь, що ми зібрались втретє. Ми хвилювались, бо змінилась політична ситуація, влада у країні. Але я зрозуміла одну важливу річ. Перший форум — це було народження. Торік відбулось хрещення, бо ми отримали хрещеного батька: генерал Ходжес став співголовою форуму. А цього року ми стали дорослими. Форум належить усім вам, бо він став цікавим для такої кількості людей. Форум знаходить нових партнерів, спікерів. Хочу за це усім вам подякувати», — зазначила Оксана Сироїд.

«Безпека — це відповідальність за добро і майбутнє. Сьогодні в Європі багато викликів. Ми всі відповідальні і не можемо цієї відповідальності перекинути на інших. Маємо дати відповідь, як ми відповідальні за нашу спільну долю», — сказав отець Богдан прах, ректор Українського католицького університету.

Зазначимо, під час Львівського Безпекового форуму заплановано вісім дискусійних панелей.

Так, 31 жовтня відбудуться дискусії: «Історія: чи вивчили ми її уроки?»; «Розуміння та заперечення загроз»; «Морська стратегія в Балто-Чорноморському регіоні: гарантування безпеки через систему міжнародного права»; «Відповідь на загрозу: військовий вимір»;

На 1 листопада заплановані дискусії: «Майбутнє Балто-Чорноморського регіону очима молоді»; «Українські військовополонені: без статусу, але з надією повернутися додому»; «Медіа як критична інфраструктура»; «Критична інфраструктура: стабільність чи небезпека?».

У Форумі візьмуть участь понад 200 експертів та посадовців з-понад 10 країн світу: США, Великої Британії, Латвії, України, Польщі, Румунії, Фінляндії, Іспанії, Німеччини тощо.

Модератори заходу — співзасновники форуму: Бен Ходжес, генерал-лейтенант Збройних сил США (у відставці) та Оксана Сироїд, народна депутатка України VIII скликання, заступниця голови Верховної Ради України.

«Експерти роздумуватимуть над тим, як захистити критичну інфраструктуру — інформаційний і кіберпростір, важливі об’єкти життєзабезпечення, економіку та політичну систему від агресивних дій Росії спрямованих проти України та Заходу. У фокусі дискусій також — формула Штанмаєра, особливий статус Донбасу, Україна — в епіцентрі американського конфлікту, російські виклики для Балто-Чорноморського регіону», — зазначають організатори.

Львівський Безпековий Форум 2019 відбудеться 30 жовтня — 1 листопада 2019 року у центрі Митрополита Андрея Шептицького УКУ.

Організатори форуму: ГО «Інститут Просвіти», Український католицький університет, КУ «Інститут міста» та Львівська міська рада.

Львівський Безпековий Форум відбувається за підтримки Фонду Ганса Зайделя, Фонду Чорного моря Німецького фонду Маршала, Центру Інформації та документації НАТО в Україні та Міжнародного фонду Відродження.

Коментарі

Позначки: , ,