Росія в особі Путіна намагається знищити нас, розділивши зсередини, – митрополит Епіфаній

Новини 11 Квітня, 2019 61

Вчора, 10 квітня, до Львова із першим офіційним архіпастирським візитом приїхав глава Православної Церкви України Митрополит Епіфаній.

А вже сьогодні вранці Владика поспілкувався з журналістами у неформальній атмосфері за горнятком кави на тему невідворотності надання Україні Томосу та розповів про власне бачення ситуації, яка склалась у нашій державі у час обрання майбутнього президента України.

“Росія в особі Путіна намагається знищити нас, розділивши зсередини. Вони не можуть фізично пройти вперед, бо маємо сильну армію, тому сіють ненависть поміж нами. Мусимо протистояти цьому”, – сказав глава УПЦ владика Епіфаній.

“Ми зараз маємо відповідальний час, коли обираємо Главу Української держави. І є намагання того, щоб нас розділити зсередини. Ці вибори є досить складними, лунає мова ненависті. Ми за те, щоб цього не було. Ми хочемо, щоб ця кампанія була в дусі любові, бо для нас як для церки всі – парафіяни, яких ми не ділимо за політичними поглядами. Ми наголошуємо на тому, що всі повинні бути пильними і розуміти свій відповідальний громадянський обов’язок, прийти і проголосувати чесно, за совістю”, – додав він.

Щодо Томосу, то тут Владика висловився безапеляційно: “Томос надано на віки й ніякого відкликання бути просто не може”.

Окрім того Блаженніший Епіфаній спростував чутки стосовно того, що з АП була вказівка згадувати ім`я Петра Порошенка під час богослужінь:

“Я не вірю, що владикам телефонували з Адміністрації Президента і давали вказівки згадувати ім’я Петра Порошенка під час богослужінь. Звичайно, що ми вдячні Петру Олексійовичу за те, що він зробив багато для того, аби ми отримали автокефалію Української Православної Церкви. Ми цього не приховуємо, бо це буде несправедливо, якщо ми забудемо ті добрі справи, які були зроблені до цього часу… Адже за останні п’ять років зроблено вже дуже багато, і Томос є й заслугою Петра Порошенка. Ми повинні бути вдячні і говорити про це, адже це – історичний факт. Навіть у Томосі прописане ім’я чинного президента, і це вже ніхто не зможе викреслити з історії. Ми говоримо цю правду, але ми не пропагуємо”, – заявив митрополит Епіфаній.

Коментарі

Позначки: , , , , ,