Українці ніколи не дозволять, щоб на теренах нашої держави безкарно реалізовувалися імперські сценарії Кремля – про це п’ятий президент України, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко заявив в ефірі телеканалу «Прямий», присвяченому темі «Україна на роздоріжжі між ЄС та реваншем».

«Українці – волелюбна нація. Ми були однією з перших європейських демократій. І конституція Пилипа Орлика, і традиції Запорізької Січі є такими, які кардинально відрізняють нас від тих,  хто дуже зрозумілий росіянам. Тому щоразу, коли Росія йде на Україну, вона прораховується, не очікуючи такого спротиву. Так само було і в 2014 році», – нагадав Порошенко.

Російський лідер Владімір Путін очікував, що його проекти Малоросії та окупації Криму будуть прихильно сприйняті більшою частиною українців, але все відбулося з точністю до навпаки – зазначив лідер «Європейської Солідарності».

«Я дуже добре пам’ятаю, як я наприкінці лютого приїхав в Крим. Кримські татари і українці вийшли на протести проти окупаційної влади. Одним з лідерів цих протестів був Ахтем Чийгоз. За масовий спротив російській окупації Ахтем був запроторений за грати на довгі 3,5 роки. Постійно до Ахтема підходити феесбешники і пропонували – відмовся від українського паспорта, відмовся від України. «Я Україну не продаю, бо Україна – не продається!». Це і є відповідь», – наголосив Петро Порошенко і додав, що після звільнення з російської в’язниці за допомогою турецького президента Ердогана Ахтем Чийгоз не припинив боротьби за звільнення Криму від окупації. І сьогодні Ахтем Чийгоз і лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв йдуть у команді «Європейської Солідарності» у парламент, щоб там відстоювати позицію щодо звільнення Криму.

«Росія прийшла на нашу землю. Росія почала вбивства з Симферополя, знищуючи  кримських татар, піддаючи їх тортурам. Потім на Сході нашої держави – 3 тисячі українських воїнів віддали свої життя і 10 тисяч цивільних», – нагадав Порошенко.

«Вони лютіють і ненавидять нас за те, що ми навчилися жити без них і йдемо в Європу. Ми відмовились від їхнього газу. Ми виграли суд проти Газпрому у Стокгольмі. Ми отримали безвіз в Європейський Союз – вони посилили агресію. Ми підписали Угоду про асоціацію з ЄС. Ми зняли російське ярмо з нашої церкви, ми отримали визнання світового православ’я через Томос – ненависть зашкалює», – констатував Петро Порошенко.

«Це – варварство. Це абсолютна відсутність цивілізації», – переконаний Петро Порошенко.