“Прогрес по Brexit” – Туск дав Лондону 10 днів

Новини 25 Листопада, 2017 112

Ілюстративне фото

Голова Європейської ради Дональд Туск дав Великобританії десять днів, протягом яких та “має продемонструвати прогрес щодо основних проблем”, пов’язаних з майбутнім виходом Лондона зі складу ЄС

За підсумками зустрічі з британським прем’єром Терезою Мей Туск написав в Twitter, що прорив має бути досягнутий “у всіх областях”, включаючи рішення прикордонних питань з Ірландією, що входить до складу ЄС.

Лише після виконання цієї умови сторони зможуть перейти до другої фази переговорів щодо Brexit.

У понеділок, 4 грудня, у Мей має відбутися зустріч з главою Єврокомісії Жан-Клодом Юнкером. Саме ця дата називається в Брюсселі в якості “крайнього терміну” для прояснення позицій Лондона.

Тереза ​​Мей, в свою чергу, позитивно оцінила зустріч з Туском, однак зазначила, що залишається багато роботи для досягнення згоди з Брюсселем. За її твердженням, сторони просунулися вперед в переговорах з всіх основних спірних питань, включаючи фінансові зобов’язання Великобританії перед ЄС і забезпечення після Brexit прав громадян Євросоюзу, які проживають в Сполученому Королівстві.

За розрахунками Єврокомісії, Сполучене Королівство має виконувати свої фінансові зобов’язання до 2020 року, оскільки, перебуваючи в складі ЄС, воно зобов’язалося брати участь у фінансуванні європейських програм, розрахованих на період з 2014 по 2020 роки. В даний час сума претензій Євросоюзу до Лондону становить 60 млрд євро.

Хоча прем’єр-міністр Великобританії Тереза ​​Мей заявляла, що Лондон не відмовляється від своїх зобов’язань, вона жодного разу не назвала суму, яку готова заплатити Великобританія.

Коментарі

Позначки: , , , ,