Професор ЛНУ ім. Івана Франка Василь Лизанчук закликав підтримати Порошенка

Новини 09 Квітня, 2019 328

Василь Лизанчук. Фото: slovoprosvity.org

Заслужений професор Львівського національного університету імені Івана Франка Василь Лизанчук, на своїй сторінці у  Facebook, опублікував звернення до виборців України.

Текст звернення наводимо повнотекстово:

Скриншот/Facebook

«Предвічний Боже, зішли на українців під час голосування Твою Святу Мудрість
Кожний прожитий день наближає нас до Квітної (Вербної) Неділі, Господнього входу в Єрусалим. Саме у цей День 21 квітня 2019 р. відбудеться другий тур виборів Президента України. Це – не буденний, пересічний, а дуже складний моральний, політичний та ідеологічний вибір Долі майбутнього нашої України, кожної людини, родини, громади, суспільства. Це – не безневинний експеримент, який можуть собі дозволити американці, німці, французи, японці, бо їхні держави не втратять незалежності, а ми, українці, ще не утвердилися в європейському і світовому цивілізаційному середовищі. Москва усіма явними і прихованими способами, методами створює в Україні хаос, ворожнечу, підштовхує до експерименту (обрати будь-кого − тільки не Порошенка), у якому давно закладена потужна міна для знищення нашого суверенітету.

Імперський Кремль анексував Автономну Республіку Крим, загарбав частину Донецької і Луганської областей і водночас розв’язав інформаційно-психологічну війну, спрямовану на духовне отруєння українців, розширення і поглиблення втоми від «війни», «невизначеності», «обіцянок», бо, мовляв, нинішня влада ворожа до українців. Яскравим прикладом аморальності є маніпулятивно-агітаційний фільм «Слуга народу». Прошу кожного, хто захоплений зовнішнім дійством, неупереджено заглибитися у його справжню суть, і за майстерно нав’язаним, навіяним «доброчинством» побачить, що для «слуги народу» не існує російсько-української війни, жодного слова не мовлено про агресора Росію. Натомість «українські політики виведені монстрами, національними мерзотниками і клінічними дурнями, а українська мова вигадана для роз’єднання людей» (М. Левицький). Телевізійний образ Голобородька − настільки виразний і привабливий, захопив багатьох українців, вони вважають, що В. Зеленський, ставши Президентом, тут же розв’яже проблеми кожного, знищить усі біди, утвердить мир, бо він почув і зрозумів кожного громадянина. Навіщо чекати цього «чуда» від нинішнього Президента, який, мовляв, із однієї колоди відомих політиків?

Дуже жаль, що багато виборців з протестними настроями, мабуть не розуміє, що у кожного з нас, в усієї України два вороги: зовнішній – Російська Федерація, яка розв’язала і веде гібридну війну на перетворення України у новітню колонію; і внутрішній – популісти, корупціонери, псевдопатріоти, чужинці-олігархи, маніпулятори з телевізійних каналів «1+1», «112», «Інтер», «ZIK», «Наш», «Україна», «News One» та інших телерадіоорганізацій, а також багатьох газет. До речі, «ніхто нікому із журналістів «пальці в двері» не засовує, в будь-якому разі є можливість не продукувати брехню, не примножувати зло. Адже обманюючи людей, сіючи безвір’я й апатію «безрезультативності», вони чинять тяжкий гріх» (Л. Івшина). Інфантилізм, сліпа віра в поширювану думку, що «обоє рябоє», то, мовляв, обираймо «нове обличчя», а що це «обличчя», намальоване антиукраїнськими «художниками», закрутило надзвичайно брехливе шоу-катавасію з дебатами і аналізами, у багатьох чомусь не викликає жодних застережень. Українське національне осердя безвідповідально зв’язують улесливим павутинням брехні Дмитра Розумкова, Сергія Лещенка, Юрія Бойка, Олександра Вілкула та інших промосковських блудників, які заради реалізації свого аморального егоцентризму переповнюють інформаційний простір ненавистю не лише до державника Порошенка, національно свідомих українців, а насамперед – до матері-України.

Звертаюся до виборців, які голосували за Ю. Тимошенко, А. Гриценка, Р. Кошулинського, О. Ляшка, І. Смешка. Вони клялися Вам, що дуже люблять Україну, вболівають за Долею кожного з Вас. Ви, зачаровані ними, сподівалися, що кожний з них стане Президентом і Ви разом зі своїм Президентом поглибите любов до України, поліпшите свій матеріальний і духовний стан. Однак залишилися, як серед бурхливої води. Кожний з Вас морально роздвоюється. Хоче жити у незалежній багатій Україні, бо любить її, але водночас негативно налаштовані Ю. Тимошенко, А. Гриценком, Р. Кошулинським, О. Ляшком, І. Смешком проти П. Порошенка. Бо вони засіяли у Вашій серця сум’яття, зневіру, злість так глибоко, що розумові досить важко розвіяти цю аморальність. Вибачте, раджу прочитати у газеті «День» за 3 квітня 2019р. надзвичайно мудрі думки Олексія Широпаєва «Головне, аби демократія не скасувала заразом Україну». Цю статтю російський філософ помістив також у Facebook. Він глибоко проаналізував діяльність Президента Порошенка, окреслив позитивні здобутки, наголосивши, що «він виконав головне завдання: захистив країну і зберіг демократію», про що свідчать нинішні вибори, не здав Україну Путіну, за що Путін ненавидить Порошенка. Петро Порошенко активно проводив дерадянізацію, декомунізацію, деколонізацію, курс на вступ до ЄС і НАТО вписаний у Конституцію України (то безглуздішими є заклики Зеленського до референдуму щодо НАТО). Саме завдяки цілеспрямованій праці Порошенка зі своїми однодумцями звільнено Україну від останньої московсько-імперської структури – павутиння РПЦ МП, відродженню автокефальному православну церкву України. Ці та інші позитивні кроки свідчать про виконання головного наказу Революції Гідності. Дивно, що ці позитивні зміни бачить росіянин Олексій Широпаєв, а Ю. Тимошенко, А. Гриценко, Р. Кошулинський, О. Ляшко, І. Смешко навіть не помітили і чомусь приховували від Вас, шановні виборці. Тепер вони рвійно хочуть стати депутатами Верховної Ради України: придумують нові гасла, щоби обдурювати українців. Звичайно, Ви, шановні виборці, не портфелі, щоби їх передавати від одного кандидата іншому, але було би морально, по-Божому, щоби кожний з них мудро порадив, як у цей складний час найкраще виявити любов до України. Ви, безперечно, самі розумієте, щоби Україна залишилася незалежною, розвивалася у європейському цивілізаційному просторі, то тільки треба обирати Президентом П. Порошенка. Навіть тому, що Путін цього не хоче. Мені дуже жаль, що політики Ю. Тимошенко, А. Гриценко, Р. Кошулинський, О. Ляшко, І. Смешко залишили на роздоріжжі своїх виборців, а піклуються тільки про своє реноме.

Сподіваюся, що ті виборці, які опинилися у коматозному стані (прошу не ображатися, це не Ваша вина), завдяки Господньому Проведінню відчують у собі український національний Дух, помоляться «Предвічний Боже, зішли на нас із високого неба Твою Святу Мудрість, просвіти нею наші уми. Нехай Божа мудрість поведе нас дорогами правди, нехай стереже нас від олжі й обману» і оберуть Президентом України державотворця Петра Порошенка.

Василь Лизанчук

Доктор філологічних наук,

заслужений професор Львівського національного університету імені Івана Франка,

академік Національної академії вищої освіти України,

лауреат Всеукраїнської премії імені Івана Огієнка,

заслужений журналіст України”.

 

Коментарі

Позначки: ,