Президент підписав закони, якими запускається медична реформа

Новини 28 Грудня, 2017 55

Ілюстративне фото

Підписання законів, якими в Україні започатковується медична реформа, відбулося під час робочої поїздки Президента України в Одеську область

Президент Петро Порошенко підписав закони України “Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів” та “Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості”, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Як відомо, 19 жовтня Верховна Рада ухвалила закон “Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів”, який стане базою для проведення медичної реформи в Україні. Згідно з законом держава гарантує оплату громадянам медичних послуг та лікарських засобів за рахунок державного бюджету, відповідно до встановленого тарифу.

Право на гарантії, незалежно від будь-яких додаткових критеріїв, мають: всі громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають на території України (крім тих, що не є платниками податків в Україні), та особи, яких у встановленому порядку визнано біженцями чи такими, що потребують додаткового захисту.

Новий механізм фінансування буде запроваджуватися поступово: у 2018 році на оплату медичних послуг за кожного конкретного пацієнта перейде первинна ланка медичної допомоги. Протягом 2019-2020 років планується здійснити перехід на нову систему фінансування вторинної та третинної (спеціалізованої) медичної допомоги.

14 листопада Верховна Рада прийняла закон “Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості”, який сприятиме забезпеченню максимальної доступності медичного обслуговування, територіального наближення та сучасного матеріально-технічного оснащення закладів охорони здоров’я у сільській місцевості.

Документ передбачає укомплектування сільських закладів охорони здоров’я необхідним обладнанням і лікарськими засобами, що необхідні для надання первинної медичної допомоги, а також створення належної інфраструктури на селі.

Закон було підтримано в редакції профільного комітету, враховуючи, зокрема, поправку №110. Згідно з цією поправкою, медична допомога із застосуванням телемедицини передбачає можливість надання пацієнту медичних послуг з консультування, діагностики, лікування з використанням засобів дистанційного зв’язку у вигляді обміну інформацією в електронній формі, у тому числі шляхом передачі електронних повідомлень, проведення відеоконференцій (далі – телемедичні послуги).

Телемедичні послуги надаються з метою забезпечення пацієнту вчасного доступу до медичної допомоги належної якості, в тому числі коли відстань є критичним чинником її надання.

При проведенні телемедичних консультацій, консиліумів, телеметрії, домашнього телеконсультування, виконання маніпуляцій та операцій за допомогою електронних та програмних засобів може проводитися запис у тому числі аудіо, відео, а також запис інших параметрів медичного обладнання в порядку, визначеному центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я.

Порядок надання телемедичних послуг визначається центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я.

Коментарі

Позначки: ,